aA
Krikščionys demokratai atsiliko nuo valdančiųjų socialdemokratų 8 proc. skirtumu. Tuoj po balsavimo atlikta apklausa ir pirminis balsų skaičiavimas rodo, kad Krikščionių demokratų sąjunga (KDS) gavo maždaug 35 proc., o kanclerio Gerhardo Schroederio (Gerhardo Šrėderio) socialdemokratai - maždaug 43 proc. balsų.

Dar prieš tris mėnesius KDS šioje žemėje turėjo iki 10 proc. persvarą. Jos populiarumas smuko po to, kai buvęs kancleris Helmutas Kohlis (Helmutas Kolis) prisipažino turėjęs slaptų fondų. Kilęs skandalas privertė dabartinį KDS vadovą Wolfgangą Schaeuble (Volfgangą Šoiblę) paskelbti, kad jis balandžio mėnesį atsistatydins.

KDS pralaimėjimas gali sumažinti buvusio H. Kohlio gynybos ministro Volkerio Ruehe (Folkerio Riūės) galimybes laimėti balandžio mėnesį vyksiančius KDS vadovo rinkimus. 57 metų V. Ruehe yra KDS vadovas Šlėzvigo-Holšteino žemėje.

"Mes aiškiai pralaimėjome, tačiau išvengėme žlugimo ir stabilizavome balsavimo rezultatą", sakė V. Ruehe. Pasak jo, "jeigu ne partijos finansavimo skandalas, KDS būtų laimėjusi šiuos rinkimus". Jis nepripažino, kad tai taps kliūtimi jo pretenzijoms į KDS vadovo pareigas.

Vis dėlto prieš rinkimus jis tikėjosi, kad KDS gaus bent 37 proc. balsų - tiek ji gavo per pastaruosius, 1996 metais vykusius šios žemės rinkimus. Tai būtų sustiprinę jo pozicijas KDS vadovo rinkimuose.

Viena pagrindinių jo varžovių šiuose rinkimuose greičiausiai bus KDS vadovė Rytų Vokietijoje, generalinė sekretorė Angela Merkel. Ji bene aktyviausiai siekė nutraukti ryšį su H. Kohlio palikimu.

Konservatyvus laikraštis "Frankfurter Allgemeine Zeitung" pirmadienį rašė, kad Šlėzvigo-Holšteino rinkimai buvo naudingiausi A. Merkel. "Gal būt Ruehe... ir išgelbėjo partiją nuo dar didesnio žlugimo. Tačiau tai atsilieps jam asmeniškai - Angela Merkel turės vienu varžovu mažiau", rašė laikraštis.

Tačiau niekas nesistebėjo dėl to, kaip dramatiškai vos per kelis mėnesius pasikeitė parama abiem partijoms. Iš esmės tai lėmė finansavimo skandalas, nors Socialdemokratų partija (SDP) tvirtina, kad visų pirma rinkėjus patraukė jų ekonominė politika.

"Mes sustabdėme tendenciją, kuri pernai kilo prieš SDP", pareiškė Šlėzvigo-Holšteino žemės premjerė Heide Simonis (Heidė Simonis), priklausanti šiai partijai.

Praėjusį rudenį, kai SDP pralaimėjo virtinę žemių rinkimų, H. Simonis atrodė pasmerkta. Maža to, kilo abejonių, ar pats G. Schroederis išliks iki 2002 metų, kad galėtų kovoti dėl antros kadencijos.

Tačiau dabar SDP vadovai išreiškė įsitikinimą, kad išlaikys valdžią didžiausioje Šiaurės Reino-Vestfalijos žemėje, kurioje rinkimai vyks gegužės mėnesį.

H. Simonis yra vienintelė moteris, vadovaujanti vienai iš 16 Vokietijos žemių. Manoma, kad po rinkimų ji savojoje žemėje atnaujins koaliciją su žaliaisiais, kurie Berlyne dalijasi valdžią su G. Schroederiu.

Pagal prognozes, liberalieji laisvieji demokratai sekmadienį gavo maždaug 7,5 proc. balsų - maždaug 2 proc. daugiau negu 1996 metais. Tačiau to nepakanka, norint sudaryti dešiniąją centro koaliciją su KDS. SSW gavo maždaug 4 proc. balsų. Ši partija 2,7 mln. gyventojų turinčioje Šlėzvigo-Holšteino žemėje atstovauja daniškai kalbančiai mažumai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.