aA
Du Lietuvos Seimo nariai teigia, kad Lenkijos pasienio užkardos įkūrimas Punsko miestelyje pažeidžia tarptautinius susitarimus ir skatina įtampa.
Penktadienį Vytautas Bogušis ir Arūnas Grumadas išplatino pareiškimą, kuriame "su pasitenkinimu" konstatuoja, kad Lietuvos ir Lenkijos santykiai prezidentų, seimų, vyriausybių ir piliečių lygiu yra konstruktyvūs ir geri.

Pareiškime parlamentarai teigia negalintys nepastebėti Lenkijos valstybės institucijų veiksmų, skatinančių įtampą ir Lenkijos lietuvių bendrijoje, ir Lietuvos visuomenėje.

Parlamentarai primena, kad, neatsižvelgiant į Lietuvos ir Lenkijos prezidentų nuomone, Asamblėjos nutarimus Punsko miestelio centre, ambulatorijos patalpose įkurta pasienio užkarda.

"Palenkės vaivadijos pasienio apsaugos planai miestelio centre statyti šunides tarnybiniams šunims ir 37,5 metrų aukščio radijo bokštą, manome, yra analogiški galimiems norams Varšuvos centre dislokuoti šarvuočių ar raketinį dalinį. Varšuvos miestelėnai, matyt, sugebėtų pasipriešinti tokiems norams, tačiau maža, kompaktiškai gyvenanti lietuvių bendruomenė, kaip ir lenkų tautybės valsčiaus gyventojai, biurokratinei valdžiai atsispirti nėra pajėgūs", sakoma V. Bogušio ir A. Grumado pareiškime.

Jų nuomone, tokie Lenkijos valstybės institucijų veiksmai prieštarauja Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos dokumentams, Bendrajai tautinių mažumų gynimo konvencijai, Europos vietos savivaldos chartijai.

"Mes tikime bendra Lietuvos ir Lenkijos ateitimi Europos Sąjungoje be vidinių sienų ir tikimės iš Lenkijos sprendimų, naikinančių nesusipratimų priežastis", sakoma Lietuvos Seimo narių pareiškime.

1999 metų pradžioje Punske netikėtai pradėta įkurdinti pasienio užkarda. Tai sukėlė vietinių gyventojų pasipiktinimą, kadangi pasieniečiai buvo įkurdinami už lietuvių bendruomenės pastatyto sveikatos centro patalpose.

80 proc. Punsko gyventojų yra lietuviai.

Dėl Punsko užkardo kūrimo pernai ir šiemet ne kartą diskutavo aukščiausieji Lietuvos ir Lenkijos vadovai, tačiau problema lieka neišspręsta.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.