aA
Baltarusijos URM spaudos sekretorius Nikolajus Borisevičius Rusijos naujienų agentūrai "Interfax" teigė, kad V. Uschopčiko paskyrimą lėmė "Baltarusijos gynybos ministerijos poreikiai". Jis pažymėjo, kad naujasis viceministras kuruos "techninio pobūdžio klausimus".

Spaudos sekretorius užtikrino, kad Baltarusija suinteresuota plėtoti geros kaimynystės santykius su Lietuva.

Anot jo, Lietuvai derėtų "supratingai įvertinti" V. Uschopčiko paskyrimą.

Baltarusių diplomatas atkreipė dėmesį į tai, kad "Minskas griežtai nekaltina Lietuvos, kurioje ilgokai gyvena vienas iš baltarusių opozicijos lyderių Semionas Šareckis, ne kartą skelbęs ketinimus sukurti vyriausybę tremtyje".

Lietuvos diplomatai sukritikavo pastarąjį baltarusių argumentą, kaip visiškai nepagrįstą.

Anot vieno aukšto Lietuvos URM pareigūno, S. Šareckis, priešingai nei V. Uschopčikas, nėra kaltinamas jokiais kriminaliniais nusikaltimais, be to, neužima jokių vyriausybinių postų Lietuvoje.

Kaip skelbta, Lietuva neseniai žengė atsakomuosius diplomatinius žingsnius, reaguodama į 1991 metų sausio 13-sios sąmokslininko V. Ushopčiko paskyrimą Baltarusijos gynybos ministro pavaduotoju.

Lietuvos URM atidėjo anksčiau numatytas politines konsultacijas su Baltarusijos URM ir viceministro lygio vizitą į Baltarusiją, kuris buvo numatytas birželio mėnesį.

Lietuvos URM pareiškė, kad Baltarusijos valdžios sprendimas paskirti taikių Lietuvos gyventojų žudynių organizavimu įtariamą generolą gynybos ministro pavaduotoju neatitinka geros kaimynystės santykių dvasios ir gali turėti neigiamos įtakos tolesnei dvišalių santykių plėtrai.

Krašto apsaugos ministerija yra pareiškusi, kad minėtas paskyrimas tampa "rimta kliūtimi" abiejų šalių gynybos ministerijų dialogui. Šis perspėjimas iš esmės reikš Vilniuje akredituoto Baltarusijos karo atašė izoliaciją.

V. Uschopčikas, kuriam dabar 54-eri, Lietuvoje yra patrauktas kaltinamuoju antivalstybinio 1991 metų sausio 13-sios sąmokslo byloje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.