aA
Europos teisėjų asociacija reiškia susirūpinimą dėl Lietuvos valdžios ketinimų sumažinti teisėjų atlyginimus.
Asociacijos kreipimesi į Lietuvos prezidentą, Seimo pirmininką ir premjerą primenami tarptautiniai dokumentai, kuriuose apibrėžiama teisėjų nepriklausomybės principai.

1997 metų Europos Tarybos (ET) pranešime teigiama, kad teisinė sistema turi būti apsaugota ne tik nuo politinės įtakos, bet ir nuo bandymų finansiškai paveikti teisėjus.

1998 metų Europos teisėjų asociacijos priimta chartija skelbia, kad teisėjų atlyginimas turi būti pakankamas, kad būtų užtikrinta jų reali finansinė nepriklausomybė ir negali būti mažinamas visų pakopų teisėjams.

"Šie tarptautiniai dokumentai sudaro europietiškus standartus, pripažįstamus ir gerbiamus visų Europos Tarybos ir Europos Sąjungos narių", sakoma asociacijos laiške.

Jame pažymima, kad šių standartų atsisakanti valstybė rizikuoja pažeisti teisėjų nepriklausomybės principus.

Asociacijos nuomone, sprendimas sumažinti teisėjų atlyginimus gali paveikti jų ekonominį pagrindą bei pastatyti į pavojų nepriklausomybę, taip pat turėti įtakos į teismus besikreipiančių piliečių teisėms.

Vasario viduryje Seimas po pateikimo pritarė įstatymo projektui, kuriuo siekiama sumažinti itin didelius politikų, valdininkų, prokurorų ir teisėjų atlyginimus.

Iki kovo 10 dienos šis įstatymas bus svarstomas Seimo komitetuose, o kovo 14 dieną planuojamas svarstymas Seimo plenariniame posėdyje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.