aA
Tarpparlamentinės sąjungos Parlamentarų žmogaus teisių komitetas, anksčiau bandęs išrūpinti laisvę nuteistam Seimo nariui Audriui Butkevičiui, dabar paragino sudaryti jam sąlygas dalyvauti parlamento rinkimuose šį rudenį.
Komiteto nutarime reiškiamas "didelis susirūpinimas", kad A. Butkevičius, nors dabar ir naudojasi visomis parlamentaro teisėmis, neturi galimybių dalyvauti kituose Seimo rinkimuose.

Tokia padėtis komiteto nutarime apibūdinama kaip "visiškai netinkama".

Nutarimas priimtas komiteto posėdyje, kuris vyko per Tarpparlamentinės sąjungos konferenciją Jordanijos sostinėje Amane balandžio 30 - gegužės 5 dienomis. Šioje konferencijoje dalyvavo ir pats A. Butkevičius.

Pareiškime primenama, kad A. Butkevičiaus bylą ruošiasi svarstyti Europos žmogaus teisių teismas, kurio sprendimai privalomi Lietuvai.

Jei teismas nuspręstų, kad A. Butkevičius buvo nuteistas nekaltai, bet iki to laiko nespėtų dalyvauti rinkimuose, padėtis būtų nebeatitaisoma ir žalinga A. Butkevičiui, mano komitetas.

Tai, komiteto nuomone, suteikia papildomo svorio raginimui sudaryti sąlygas A. Butkevičui dalyvauti Seimo rinkimuose.

Komitetas ketina A. Butkevičiaus reikalus toliau nagrinėti kitame posėdyje liepos 10-13 dienomis.

A. Butkevičius kovo mėnesį grįžo į Seimą po pustrečių metų kalinimo Vilniaus sustiprinto režimo pataisos darbų kolonijoje už pasikėsinimą sukčiauti stambiu mastu.

Per kalinimą jis išsaugojo Seimo nario mandatą, nes per apkaltą Seime pritrūko 15 balsų Seimo nario mandatui atimti.

Parlamentaras išėjo į laisvę anksčiau laiko, teismui nusprendus atleisti jį nuo likusios bausmės.

Tačiau tai yra vertinama kaip paleidimas lygtinai, o neatlikęs visos bausmės, asmuo negali balotiruotis Seimo rinkimuose.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.