aA
Jungtinių Amerikos Valstijų Tarptautinės plėtros agentūra (USAID), per aštuonerius veiklos Lietuvoje metus suteikusi paramos už beveik 90 milijonų dolerių, uždaro savo atstovybę Vilniuje.
Sprendimas užbaigti tiesioginę paramą pagal USAID programą vertinamas kaip perėjimas į brandesnę JAV vyriausybės ir Lietuvos santykių stadiją.

Užbaigti USAID misiją Lietuvoje nuspręsta, įvertinus tai, kad Lietuva pasiekė apčiuopiamos pažangos plėtojant ūkį ir demokratiją bei konstatavus, kad pažanga bus tęsiama.

Uždarymo ceremonija įvyks Vilniuje trečiadienio vakarą. Joje dalyvaus USAID administratoriaus pavaduotojas Europos ir Eurazijos šalims Donald L. Pressley (Donaldas Preslis), pagrindinį pranešimą skaitys ministras pirmininkas Andrius Kubilius, dalyvaus Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis.

USAID koordinuoja ir įgyvendina JAV Vyriausybės paramą užsienio šalims. Lietuvoje USAID dirbo nuo 1992 metų ir suteikė daugiau nei 89 milijonų JAV dolerių vertės paramos.

Daugiausiai dėmesio buvo teikiama keturioms sritims - fiskalinei reformai, stabilios finansinės aplinkos kūrimui, demokratijos stiprinimui ir energetikos strategijai bei saugai. Be to, USAID rėmė verslo įmonių plėtrą ir regioninį bendradarbiavimą aplinkosaugos klausimais.

USAID parėmė per 300 Lietuvos verslininkų iniciatyvų bei apie 100 verslo lyderių mokymą, ir tai padėjo jiems gauti pelnų ir sukurti naujų darbo vietų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.