aA
Prancūzija sekmadienį pareiškė, kad nėra jokio slapto Prancūzijos ir Vokietijos plano dėl Irako nuginklavimo, nepaisant Vokietijos pareiškimo, jog bendra iniciatyva bus pristatyta Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai.
France
"Prancūzija patvirtina, jog nėra jokio slapto Prancūzijos ir Vokietijos plano dėl Irako nuginklavimo", - sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Bernard'as Valero (Bernaras Valero).

"Egzistuoja tik (Prancūzijos) užsienio reikalų ministro viešai vasario 5 dieną Saugumo Taryboje paskelbti pasiūlymai", - pridūrė jis.

Vokietijos žiniasklaidos teigimu, Prancūzijos ir Vokietijos iniciatyvoje numatoma į Iraką nusiųsti JT taikdarius, patrigubinti ginklų inspektorių skaičių ir paskelbti šią Persijos įlankos šalį "neskraidymo" zona.

Vokietijos gynybos ministras Peteris Struckas (Pėteris Štrukas) sekmadienį pareiškė, kad Berlynas tikisi šį bendrą siūlymą penktadienį pateikti JT Saugumo Tarybai.

Prancūzijos gynybos ministrė Michele Alliot-Marie (Mišel Aljo-Mari), sekmadienį komentuodama šiuos pareiškimus, pareiškė, kad Vokietija nori "sugrįžti į žaidimą" paremdama ir prisidėdama prie Prancūzijos siūlymų nuginkluojant Iraką.

"Jie siekia galimybės dalyvauti, susisieti ir reaguoti į siūlymus, kuriuos (Prancūzijos užsienio reikalų ministras) Dominique'as de Villepinas (Dominikas de Vilpenas) pateikė Jungtinėms Tautoms", - teigė M.Alliot-Marie.

"Šiuo metu yra pasiūlyta tai, apie ką kalbėjo Dominique'as de Villepinas. Be to, žinau, kad vokiečiai taip pat nori pateikti siūlymų, kurie galėtų būti pridėti prie Prancūzijos siūlymų", - sakė ji.

Šaltinio Prancūzijos užsienio reikalų ministerijoje teigimu, JT Saugumo Tarybos nariai dabar svarsto D.de Villepino pateiktus pasiūlymus suintensyvinti inspekcijas.

Kito Prancūzijos vyriausybės šaltinio teigimu, Paryžius yra pateikęs ir kitų, be D.de Villepino nurodytų, siūlymų ir Prancūzijos prezidentas Jacques'as Chiracas (Žakas Širakas) šias iniciatyvas aptars per pirmadienį Paryžiuje vyksiantį susitikimą su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.