aA
Vyriausieji Jungtinių Tautų (JT) ginklų inspektoriai sekmadienį Bagdade surengė antrąjį lemiamų derybų raundą, kurio metu Irako pareigūnai jiems perdavė pluoštą dokumentų , pranešė JT šaltinis.
JT Monitoringo, patikros ir inspekcijų komisijos (UNMOVIC) vadovas Hansas Blixas (Hansas Bliksas) ir Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) generalinis direktorius Mohamedas ElBaradei (Mohamedas ElBaradėjus) Bagdade dalyvavo 2,5 valandos susitikime su Irako prezidento patarėjo Amero al-Saadi (Amero Saadžio) vadovaujama šalies pareigūnų grupe.

H.Blixui ir M.ElBaradei buvo perduoti dokumentai apie branduolines programas, teigė JT šaltinis, pridūręs, kad derybų metu buvo aptarinėjami cheminių ir biologinių ginklų klausimai.

"Diskusijos buvo labai išsamios", - sakė šaltinis. Jo teigimu, dokumentai bus įvertinti artimiausiomis dienomis. "Dar per anksti spręsti" apie dokumentų reikšmę, teigė jis.

Irako pareigūnai susitikimo kol kas nekomentuoja.

Abu JT pareigūnai sekmadienį su mandagumo vizitu aplankys vieną aukščiausių Irako pareigūnu, o vėliau pradės paskutinįjį, trečiąjį derybų su Irako monitoringo direktoratu raundą.

H.Blixas ir M.ElBaredei sekmadienį maždaug 18 val. Lietuvos laiku dalyvaus spaudos konferencijoje, o pirmadienį ryte išvyks iš Bagdado.

H.Blixo teigimu, 4,5 valandos šeštadienį trukusios derybos buvo "labai svarbios".

H.Blixas ir M.ElBaradei vasario 14 dieną JT Saugumo Tarybai pateiks savo ataskaitą, galinčią turėti lemiamos reikšmės tarptautinei bendrijai priimant sprendimą dėl galimų karinių veiksmų prieš Iraką.

Irakas nusileido reikalavimui privačiai apklausti savo mokslininkus, tačiau kol kas nesutinka, kad virš šalies teritorijos skraidytų žvalgybiniai lėktuvai U-2. Bagdadas teigia negalįs užtikrinti jų saugumo, kol dvejose "neskraidymo zonose" Irako padangėje patruliuos JAV ir britų karo lėktuvai.

H.Blixui ir M.ElBaradei sekmadienį tęsiant derybas su Irako pareigūnais, jų ginklų inspektorių komandos tikrino mažiausiai 8 įtartinus Irako objektus, įskaitant Bagdade esančią pradinę mokyklą.

Irako pareigūnų ir liudytojų teigimu, UNMOVIC biologinio ginklo ekspertų grupė tyrė Badro pradinės mokyklos žaidimų aikštelės gruntą. Mokykloje vaikų tuo metu nebuvo.

Kita biologų grupė tyrė į šiaurę nuo Bagdado esančio Tadžio prieigas, o trečia komanda aplankė pieninę Bagdade.

UNMOVIC inspektoriai apsilankė ir dvejuose kariniuose objektuose, o balistikos ekspertai tyrė dar tris regionus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.