aA
Jungtinių Tautų Organizacijos (JTO) ginkluotės inspektorių misijai Irake vadovaujantys Hansas Blixas (Hansas Bliksas) ir Mohhammedas El Baradei (Mohamedas El Baradėjus) šeštadienio vakarą Bagdade beveik puspenktos valandos tarėsi su Irako vadovybės atstovais.
Mohammed el Baradei ir Hans Blix
Mohammed el Baradei ir Hans Blix
© EPA-ELTA
Palikdami Užsienio reikalų ministeriją, kur susitiko su prezidento patarėju Ameru al-Saadi (Ameru al Sadžiu) ir už bendradarbiavimą su inspektoriais atsakingos agentūros direktoriumi generolu Hossamu Mohammedu Aminu (Hosamu Muchamedu Aminu), abu aukšto rango JTO pareigūnai žurnalistams pareiškė, kad pirmos jų konsultacijos buvo "ilgos ir labai rimtos", praneša dpa-Reuters-ELTA.

Anot H.Blixo, pokalbį su Irako pareigūnais jis apibūdintų kaip naudingą ir labai rimtą. Pasak Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) vadovo M. El El Baradei, Irako pusė pateikė savo paaiškinimus kai kuriais klausimais, buvo apsikeista nuomonėmis apie žvalgybinių lėktuvų skrydžius, mokslininkų apklausas bei aptarti kai kurie neišspręsti cheminio ir bakteriologinio ginklo bei raketų klausimai.

Už masinio naikinimo ginklų paiešką Irake atsakingi JTO pareigūnai atsisakė plačiau komentuoti susitikimą su Irako vadovybės atstovais, sakydami, jog sekmadienį įvyks dar vienas konsultacijų ratas, o popietę jie surengs spaudos konferenciją.

JTO šaltiniai tvirtina, kad Irakas šeštadienį perdavė ginkluotės inspektorių vadovams kai kuriuos dokumentus, tačiau kokie tai yra dokumentai, kol kas nėra tiksliai žinoma.

H.Blixas ir M. El Baradei mažiau negu po savaitės - vasario 14 dieną, turi pateikti JTO Saugumo Tarybai savo kitą ataskaitą, nuo kurios gali priklausyti karo ir taikos klausimas.

Irakas šią savaitę nusileido savo mokslininkų apklausų klausimu ir pirmą kartą leido inspektoriams pasikalbėti su keturiais mokslininkais akis į akį. Tačiau Irakas kol kas nesutinka garantuoti žvalgybinių U-2 lėktuvų saugumo, tvirtindamas, jog neatsako už dideliame aukštyje skraidančių lėktuvų saugumą, kol jo šiaurėje ir pietuose vadinamosiose "neskraidymo zonose" patruliuoja amerikiečių ir britų karo lėktuvai.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.