aA
Šveicarijos teismas nuteisė vieną didžiausių mūsų laikų meno kūrinių vagių - 31 metų prancūzą kleptomaną, daug metų puošusį savo butą vogtais dailės šedevrais.
4 metams kalėjimu nubaustas Stephane'as Breitwieseris (Stefanas Braitvyzeris) teisme prisipažino esąs aistringas senųjų meistrų tapybos gerbėjas. Per šešerius metus Šveicarijoje jis pavogė daugybę vertingų meno kūrinių, tarp jų - didžiųjų meistrų Peterio Brueghelio (Piterio Briugelio), Luco Cranacho (Luko Kranacho) vyresniojo ir kitų drobes.

Nuteistasis liko įsitikinęs, kad pasaulyje tėra labai mažai žmonių, sugebančių tinkamai įvertinti dailės kūrinių grožį. Pavogęs paveikslus, jis jų nepardavinėjęs ir nesiekęs iš jų uždirbti - tiesiog išnešdavęs drobes iš Šveicarijos muziejų ir puošdavęs jomis savo butą, švelnino savo nusikaltimą vagis.

Dalį pavogtų vertybių prancūzas paslėpė savo motinos name Prancūzijos Miuluzo mieste. Nusikaltėlis buvo areštuotas 2001 m. lapkritį Liucernoje. Tai sužinojusi jo motina įtūžusi sunaikino, sudaužė ir į vandens kanalą išmetė 60 paveikslų ir 112 kitų įvairių meno objektų, kuriuos buvo pavogęs sūnus.

Tarp sunaikintų šedevrų buvo Pieterio Brueghelio, L.Cranacho vyresniojo, Jean-Antoine Watteau ir Francoiso Boucherio kūriniai, kurių bendra vertė siekia 1,5 mlrd. dolerių. Ši moteris už savo nusikaltimą bus teisiama Prancūzijoje. Tėvynėje bus teisiamas ir jos sūnus, atlikęs bausmę Šveicarijoje.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.