aA
Lietuva rengiasi ratifikuoti Lietuvos ir JAV vyriausybių sutartį, kuri padės kovoti su masinio naikinimo ginklo platinimu. Mainais JAV Lietuvai planuoja pasiūlyti daugiau įvairios specialios įrangos bei galimybę šalies atstovams dalyvauti specializuotuose JAV Federalinio tyrimų biuro (FBI) ir Gynybos departamento organizuojamuose kursuose.
Trečiadienį Vyriausybės posėdyje ketinama siūlyti prezidentui teikti Seimui ratifikuoti Lietuvos ir JAV vyriausybių sutartį dėl bendradarbiavimo masinio naikinimo platinimo prevencijos srityje ir gynybos bei karinių santykių plėtojimo.

Pagal pernai spalį Vilniuje pasirašytą susitarimą JAV įsipareigoja teikti Lietuvai pagalbą siekiant užkirsti kelią masinio naikinimo ginklų, su jais susijusių technologijų, medžiagų ir patyrimo platinimui, taip pat branduolinio, biologinio bei cheminio ginklų perdavimui ir gabenimui.

Pagal JAV Valstybės departamento Tarptautinę neplatinimo programą, bendradarbiaujant Gynybos departamentui, Federaliniam tyrimų biurui, Muitinės tarnybai ir kitoms JAV institucijoms, Lietuvos Vidaus reikalų ir Krašto apsaugos ministerijos bei gelbėjimo tarnybos bus aprūpinamos įvairaus lygio technologijų tyrimo ir atpažinimo įranga.

Praėjusiais metais JAV jau perdavė Lietuvos Muitinės departamentui ir Valstybės sienos apsaugos tarnybai (VSAT) perdavė specialią įrangą, kurios vertė viršija 1 mln. litų.

Savo ruožtu, šia sutartimi Lietuvos vyriausybė įsipareigoja sudaryti sąlygas JAV atstovams atvykti į šalį veiklai pagal šį susitarimą vykdyti. Taip pat Lietuva įsipareigoja netaikyti muitinių tikrinimo, uosto ir navigacijos bei kitokios rūšies rinkliavų JAV lėktuvams ir laivams, atvykusiems pagal šį susitarimą numatytai veiklai vykdyti.

Tokius susitarimus su JAV yra pasirašiusios Latvija ir Estija.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.