aA
NATO ketvirtadienį vėl nepavyko susitarti dėl paramos galimiems JAV vadovaujamiems veiksmams prieš Iraką, kuri daugiausia susijusi su Turkijos gynybos sustiprinimu. Tai dar kartą išryškino gilius sąjungininkų nesutarimus dėl gresiančio karo.
NATO
NATO
© EPA-ELTA
Tačiau NATO generalinis sekretorius George'as Robertsonas (Džordžas Robertsonas) išreiškė įsitikinimą, kad kitą savaitę 19 šalių gynybinei sąjungai galiausiai pavyks patvirtinti susitarimą, kuriam vėl nepritarė Prancūzija, Vokietija ir Belgija.

Aukšto rango diplomato teigimu, trys oponentės yra "izoliuotos" ir galiausiai nusileis. G.Robertsonas nutarė pasinaudoti vadinamąją "nutylėjimo" procedūra, po kurios susitarimas pirmadienį gali būti patvirtintas, jei nė viena sąjungininkė jam oficialiai nepaprieštaraus.

"Trejetas yra izoliuotas, o 16 sąjungininkų sudaro tvirtą daugumą", - teigė pareigūnas po, jo žodžiais", "aistringo" Šiaurės Atlanto tarybos susitikimo.

Cituodamas posakį "jei nori taikos, ruoškis karui", jis sakė, jog NATO susitarimo akimirka sparčiai artėja. "Sprendimas bus priimtas ... anksčiau ar vėliau mes jį pasieksime".

Jungtinės Valstijos sausio 15 dieną oficialiai paprašė suteikti įvairios pagalbos karinių veiksmų prieš Iraką atveju.

Pasak NATO pareigūno, NATO derinamas pagalbos paketas yra mažesnis nei prašė Vašingtonas: jame kalbama tik apie Nyderlandų priešraketinių baterijų "Patriot" dislokavimą Turkijoje, žvalgybinių lėktuvų AWACS suteikimą bei apsaugos nuo cheminio ir bakteriologinio ginklo dalinius.

Tačiau trys nepritariančios sąjungininkės teigia, kad karinis planavimas atves NATO į neišvengiamo karo kelią, kai išnaudotos dar ne visos diplomatijos galimybės.

NATO sprendimus priimančiai Šiaurės Atlanto Tarybai ketvirtadienį jau trečią kartą nepavyko susitarti dėl JAV prašomos pagalbos. Jos posėdis surengtas dieną po to, kai JAV valstybės sekretorius Colinas Powellas (Kolinas Pauelas) Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje įrodinėjo, kad Irakas begėdiškai ignoruoja tarptautinės bendrijos reikalavimus nusiginkluoti.

"Mes nepasiekėme galutinio susitarimo, tačiau mes palikome kitai savaitei išspręsti keletą klausimų pagal "nutylėjimo" procedūrą" - sakė žurnalistams G.Robertsonas.

"Esu įsitikinęs, kad kitos savaitės pradžioje mes pasieksime sprendimą", - tvirtino jis, pabrėždamas, kad pagal Aljanso steigiamąją sutartį jo narės į įsipareigojusios padėti viena kitai.

G.Robertsonas nusiuntė laiškus 19 sąjungininkų, ir iki pirmadienio vidurdienio, jei niekas oficialiai nepaprieštaraus, priemonių paketas bus automatiškai priimtas, sakė NATO pareigūnas.

Belgija, Prancūzija ir Vokietija jau tris savaites blokuoja susitarimą, kuris leistų NATO kariniams planuotojams pradėti rengti Aljanso indėlį į bet kokią operaciją prieš Iraką.

Belgijos užsienio reikalų ministras Louis Michelis (Luji Mišelis) teigė, jog NATO "per anksti" ketvirtadienį spręsti dėl JAV pagalbos prašymo.

"Šiandien dar per anksti spręsti dėl galimo NATO dalyvavimo Irako krizėje", - teigiama jo pareiškime.

Tačiau G.Robertsonas pabrėžė, kad NATO parems vienintelę musulmonišką sąjungininkę Turkiją, jei Irake prasidėtų kariniai veiksmai.

"Devyniolika sąjungininkių visiškai sutaria dėl savo įsipareigojimų ginti Turkiją ir dėl pasiūlytų planavimo priemonių turinio", - sakė jis.

Aukšto rango NATO pareigūnas spėjo, kad po "nutylėjimo" procedūros bus rezultatų. "Nežinau, ar mes sutarsime pirmadienį, antradienį ar trečiadienį. Tačiau mes toliau stengsimės", - teigė jis.

NATO dalyvavimo Irako krizėje klausimas neabejotinai bus plačiai svarstomas ir savaitgalį Miunchene vyksiančioje konferencijoje, į kurią suvažiuos aukščiausio pasaulio gynybos pareigūnai, įskaitant G.Robertsoną ir JAV gynybos sekretorių Donaldą Rumsfeldą (Donaldą Ramsfeldą).

Pakeliui į Romą, kur penktadienį susitinka su Italijos ministru pirmininku Silvio Berlusconi (Silvijumi Berluskoniu), D.Rumsfeldas sukritikavo Šiaurės Atlanto aljanse susidariusią didelę įtampą dėl galimo karo Irake ir teigė, jog tarptautinė parama Bagdado nuginklavimui didėja.

"Atėjo kritinis laikas, todėl pažvelgus į tai, kas vyksta, aiškiai matyti, jog tarptautinė parama pastangoms nuginkluoti Iraką auga", - sakė D.Rumsfeldas žurnalistams.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.