aA
Socialiai remtini asmenys pateikdami privatiems antstoliams vykdyti teismo sprendimą yra atleidžiami nuo būtinų sumokėti administravimo išlaidų. Jas sumokės valstybė, o įvykdžius sprendimą turės atlyginti skolininkas, pranešė Teisingumo ministerija.
Asmenys, turintys teisę būti atleisti nuo administravimo išlaidų, turi pateikti antstoliams pažymą, liudijančią socialiai remtino asmens statusą. Tokią pažymą gali išduoti savivaldybė. Šiuo atveju galioja tokia pati tvarka, kaip ir teikiant valstybės garantuojamą teisinę pagalbą baudžiamosiose, civilinėse ar administracinėse bylose.

Teisingumo ministro patvirtintoje Sprendimų vykdymo instrukcijoje pateikti išsamūs įkainiai už antstolio paslaugas. Visas išlaidas (administravimo mokestį ir atlyginimą už skolos išieškojimą) sėkmingai įvykdžius bylą turi kompensuoti skolininkas. Pateikdamas vykdomąjį raštą antstoliui, išieškotojas turi sumokėti administravimo išlaidas, kurias įvykdžius sprendimą kompensuoja skolininkas. Administravimo išlaidos, priklausomai nuo išieškomos sumos skiriasi. Pvz., norint antstolių pagalba atgauti skolą nuo 200 iki 1000 litų reikia sumokėti 60 litų administravimo išlaidų. O išieškant daugiau nei 100 tūkstančių litų skolas teks mokėti 1000 litų. Tiesa, antstoliai turi teisę atidėti administravimo išlaidų mokėjimą iki bus įvykdyta byla.

Nuo 2003 metų pradžios pradėjus veikti privatiems antstoliams kai kurių valstybinių institucijų (pvz., policijos, mokesčių inspekcijos) atstovai vengė kreiptis į antstolius. Teisingumo ministerija nori atkreipti dėmesį, kad tokių institucijų darbas turėtų vykti sklandžiai, nes dėl išlaidų už paslaugas atidėjimo su privačiais antstoliais gali susitarti ir valstybinių institucijų atstovai.

PERIODINĖS IŠMOKOS

Atlyginimas antstoliui už vykdomojo dokumento dėl išlaikymo ar kitų periodinių išmokų išieškojimo įvykdymą mokamas vieną kartą. Jeigu skolininkas bent vieną kartą iki nustatyto termino nesumoka visos išlaikymo ar kitos periodinės išmokos sumos ar sumoka tik jos dalį ir antstolis dėl to turi atlikti papildomus vykdymo veiksmus, iš skolininko pakartotinai išieškomas visas atlyginimas antstoliui už vykdomosios bylos įvykdymą.

Praktikoje yra labai daug atvejų, kuomet alimentų ar kitų periodinių išmokų nepavyksta išieškoti (skolininkas neturi darbo, turto ir pan.). Tačiau iš skolininkų negaunantieji alimentų dažnai turi teisę naudotis įvairiomis socialinėmis lengvatomis. Tam reikia pristatyti pažymas. Iš antstolių apie, tarkime, negaunamus alimentus. Tokia pažyma kainuoja 5 litus.

VYKDYMO IŠLAIDOS

Atlyginimas antstoliui už vykdomojo dokumento dėl išlaikymo ar kitų periodinių išmokų išieškojimo įvykdymą mokamas vieną kartą. Jeigu skolininkas bent vieną kartą iki nustatyto termino nesumoka visos išlaikymo ar kitos periodinės išmokos sumos ar sumoka tik dalį priklausančios mokėti sumos, ir antstolis dėl to turi atlikti papildomus vykdymo veiksmus, iš skolininko pakartotinai išieškomas visas atlyginimas antstoliui už vykdomosios bylos įvykdymą.

Beje, jeigu išieškojimas iš karto nukreipiamas į skolininko darbo užmokestį ir kitos priverstinio vykdymo priemonės nebuvo taikytos, atlyginimas antstoliui už vykdomojo dokumento įvykdymą mažinamas perpus.

Vykdymo išlaidas. skirstomos į bylos administravimo išlaidas, vykdymo išlaidas, susijusias su atskirų vykdymo veiksmų atlikimu ir atlyginimą antstoliui už vykdomojo dokumento ar jo dalies įvykdymą. Visas šias išlaidas, sėkmingai įvykdžius bylą, turi kompensuoti skolininkas.

Pavyzdžiui, išieškodamas iš skolininko 1000 litų skolą antstolis turi teisę paimti 60 litų administravimo išlaidas. Jei antstolis sugeba išieškoti skolą, skolininkas turi jam sumokėti ir 200 litų už vykdomojo dokumento įvykdymą. Tokių išlaidų skolininkas išvengtų geruoju sumokėdamas savo skolas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.