aA
Lietuvos diplomatijos vienas vadovų paprašė Vokietiją patobulinti įstatymą, reglamentuojantį kompensacijų išmokėjimą nukentėjusiems nuo nacių okupacijos asmenims.
Kaip pranešė Lietuvos URM spaudos tarnyba, antradienį UR viceministras Vygaudas Ušackas susitiko su Vokietijos ambasadoriumi Vilniuje Detlofu von Bergu (fon Bergu).

Susitikime aptartas klausimas dėl kompensacijų asmenims, Antrojo pasaulinio karo metais dirbusiems priverstinius darbus Vokietijoje.

Vokietijos Vyriausybė pateikė Bundestagui svarstyti įstatymo projektą dėl fondo "Atminimas, atsakomybė ir ateitis" įkūrimo. Šio projekto aiškinamajame rašte sakoma, kad Rusijos ir Baltarusijos "Supratimo ir susitaikymo" fondai turėtų Baltijos valstybėse įkurti "ypatingas administravimo ir skundų priėmimo vietas".

V. Ušackas teigiamai įvertino numatomas išmokėti kompensacijas Lietuvos piliečiams, tačiau pabrėžė, kad visi atsiskaitymai su Lietuvos piliečiais turėtų būti vykdomi tiesiogiai, o ne per trečiose valstybėse įsteigtus fondus ar kitas įstaigas.

Lietuvos viceministras per Vokietijos ambasadorių perdavė prašymą Vokietijos vyriausybei, kad būtų inicijuoti pakeitimai minėtame fondo įstatymo projekte. Anot V. Ušacko, teikiamos kompensacijos turėtų būti paskirstomos per Lietuvos institucijas.

Daugiau kaip prieš savaitę tarptautinės istorinio teisingumo komisijos pirmininkas, parlamentaras Emanuelis Zingeris pareikalavo denonsuoti notas, kuriomis 1996 metų liepą apsikeitė Vokietijos ir Lietuvos pareigūnai. Notose, kuriose užfiksuotas 2 mln. Vokietijos markių labdaros senelių namams Veisėjuose perdavimas, tuo pačiu buvo patvirtinta, kad Lietuva ateityje nekels Vokietijai reikalavimų atlyginti žalą, padarytą per nacių okupaciją Antrojo pasaulinio karo metais.

Vokietijos ambasada anksčiau atsisakė komentuoti šį klausimą.

E. Zingerio teigimu, vien kompensacijos už Lietuvos piliečių patirtą žalą dydis galėtų siekti nuo kelių šimtų milijonų iki kelių milijardų JAV dolerių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.