aA
Išrinktasis prezidentas Rolandas Paksas nepasinaudojo kadenciją baigiančio prezidento Valdo Adamkaus kvietimu penktadienį ryte dalyvauti pasitarime su partijų atstovais dėl trijų prieštaringai vertinamų įstatymų.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas
© ELTA
V.Adamkus pakvietė R.Paksą ir parlamentinių frakcijų atstovus Prezidentūroje apsvarstyti tris prezidento parašo laukiančius įstatymus - Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo laikinasis, Savivaldybių tarybų rinkimų ir Vietos savivaldos pagrindų įstatymų pataisos.

Kaip pranešė R.Pakso atstovas spaudai Aidas Petrošius, išrinktasis prezidentas "yra susidaręs aiškią nuomonę dėl V.Adamkaus ir parlamentinių partijų susitikime aptariamų įstatymų", ir priminė, kad R.Paksas prezidento pareigas pradės eiti nuo vasario 26-osios.

Vietoje R.Pakso susitikime dalyvauja išrinktojo prezidento patarėjas Alvydas Medalinskas. BNS žiniomis, V.Adamkus ketvirtadienį telefonu pakvietė R.Paksą į susitikimą ir gavo teigiamą atsakymą. Tuo tarpu prieš pat susitikimą penktadienį ryte kadenciją baigiantis prezidentas sužinojo, kad vietoj R.Pakso susitikime dalyvaus jo įgaliotinis.

A.Medalinskas žurnalistams prisistato R.Pakso patarėju užsienio politikos klausimais.

Liberalai šią savaitę paprašė prezidentą vetuoti Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo laikinąjį įstatymą, kuris reglamentuos dirbamos žemės įsigijimo sąlygas tiek Lietuvos, tiek užsienio piliečiams. Šis vadinamasis saugiklių įstatymas priimtas lydint Konstitucijos pataisas, įteisinančias žemės ūkio paskirties žemės pardavimą užsieniečiams ir juridiniams asmenims.

Sausio pabaigoje Seimas, priimdamas Savivaldybių tarybų rinkimų ir Vietos savivaldos pagrindų įstatymų pataisas, nusprendė, jog savivaldybių tarybų nariais išrinkti parlamentarai neprivalo iki pirmojo tarybos posėdžio atsisakyti savivaldybės tarybos nario mandato.

Konstitucinis Teismas praėjusių metų pabaigoje konstatavo, jog Seimo nariai negali būti ir savivaldybių tarybų nariais bei pareiškė nuomonę, jog į savivaldybių tarybas išrinkti parlamentarai privalo atsisakyti gauto mandato iki pirmojo tarybos posėdžio.

Seimas priėmė Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pataisas, numatančias, jog parlamentarai bei kiti pareigūnai, kurių pareigos nėra suderinamos su savivaldybių tarybų narių pareigomis, dėl mandato turi apsispręsti likus ne mažiau kaip 10 dienų iki pirmojo tarybos posėdžio. Tačiau ši nuostata įsigalios iki kitos kadencijos savivaldybių tarybų rinkimų, kurie turėtų įvykti 2007 metais.

Seimo priimtomis Vietos savivaldos įstatymo pataisomis siekta atskirti savivaldybės atstovaujamąją ir vykdomąją valdžias.

Pagal pataisas meras lieka tarybos vadovu, tačiau vykdomąją valdžią įgyvendina administracijos direktorius, kurį mero teikimu skiria ir atleidžia taryba. Administracijos direktoriui pavedama ir atsakomybė administruoti savivaldybės lėšas.

Pataisomis atsisakyta formuoti savivaldybės valdybą, bet taryboms palikta teisė savo nuožiūra sudaryti kolegiją. Kaip ir valdyba, kolegija būtų sudaroma iš mero, jo pavaduotojų bei kitų tarybos narių. Joms suteikta teisė spręsti klausimus dėl savivaldybės plėtros ir investicinių projektų.

Prezidentas V.Adamkus per dešimtį dienų privalo apsispręsti, ar jis pasirašys minėtuosius įstatymus, ar grąžins juos Seimui pakartotinai svarstyti.

Pasak V.Adamkaus atstovų, penktadienio susitikimas padės prezidentui galutinai suformuluoti savo poziciją dėl minėtųjų įstatymų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.