aA
Vašingtone viešintis premjeras Algirdas Brazauskas pareiškė, jog JAV turėtų palengvinti vizų išdavimo procedūras Lietuvos piliečiams. Šią nuostatą premjeras išdėstė ketvirtadienį susitikęs su lietuvių kilmės senatoriumi demokratu Richardu Durbinu.
Algirdas Brazauskas
Algirdas Brazauskas
© ELTA
Nuoseklus Lietuvos rėmėjas R.Durbinas sutiko, kad "palengvintos vizų išdavimo procedūros skatintų tarpusavio ryšius", - pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba.

Lietuva leidžia JAV piliečiams atvykti į Lietuva ir būti joje iki 90-ties dienų be vizų. Tačiau Lietuvos piliečiai, kad atvyktų į JAV turi gauti vizą, kurios laukti tenka ne mažiau kelių savaičių. Ne visi lietuviai gauna vizas, nes nemažai jų, nuvykę į JAV kaip turistai, lieka ten nelegaliai dirbti.

A.Brazauskas susitikime su senatoriumi taip pat pakartojo anksčiau viceprezidentui Richardui Cheney'ui (Ričardui Čeiniui) pareikštą raginimą oficialiai pripažinti Lietuvą rinkos ekonomikos valstybe. Jis taip pat užtikrino Lietuvos užsienio politikos, orientuotos į euroatlantinę integraciją ir geros kaimynystės santykius, tęstinumą ir Vyriausybės stabilumą.

Senatorius R.Durbinas ypač daug prisidėjo prie Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo bei integracijos į NATO. Jis aktyviai gina Lietuvos interesus Senate bei yra inicijavęs Senato Baltų Sambūrį, kuriam pats ir pirmininkauja.

Ketvirtadienį A.Brazauskas taip pat susitiko su pagrindinių JAV lietuvių organizacijų vadovais bei dalyvavo kasmetiniuose maldos pusryčiuose su prezidentu George'u W.Bushu (Džordžu Bušu ), JAV vykdomosios, įstatymų leidžiamosios ir teisminės valdžios pareigūnais bei daugiau nei pusantro šimto pasaulio šalių atstovais.

Pokalbyje su pagrindinių JAV lietuvių organizacijų vadovais premjeras kalbėjo apie darbus, kurių išeivija galėtų imtis po Lietuvos įstojimo į NATO, tarp jų - turizmo į Lietuvą ir verslo skatinimą.

JAV lietuviai siūlė apsvarstyti galimybę įsteigti konsulatą ekonomiškai stipriausioje valstijoje Kalifornijoje bei sukurti Lietuvos Vyriausybės ir išeivijos bendrai finansuojamą kultūrinių ryšių skatinimo programą JAV.

Lietuvos ambasadorius JAV Vygaudas Ušackas už indėlį stiprinant transatlantinius ryšius ir pagalbą Lietuvai siekiant narystės NATO įteikė JAV lietuvių organizacijų vadovams prezidento Valdo Adamkaus skirtus "NATO žvaigždės" medalius.

Penktadienį A.Brazauskas išskrenda į Floridą, kur aplankys Palm Byče naujose patalpose įsikūrusį Lietuvos Garbės konsulatą. Po to premjeras su žmona Kristina atostogaus Bahamų salose. Į Lietuvą A.Brazauskas grįš vasario 15 dieną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.