aA
Seimo vicepirmininkas Vytenis Andriukaitis paragino specialiu nutarimu įpareigoti buvusius Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo pareigūnus ir Kovo 11-osios Akto signatarus grąžinti namuose laikomus archyvinius dokumentus.
Vytenis Andriukaitis-karikatūra
© DELFI
V.Andriukaitis mano, kad dokumentų apie sudarytų laikinųjų Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo komisijų veiklą saugojimas ne valstybės, bet asmeniniuose buvusių jos vadovų seifuose – nusikalstamas.

Socialdemokratas įsitikinęs, kad už tokį elgesį turėtų būti numatyta administracinė nuobauda ar net baudžiamoji atsakomybė.

Jeigu parlamentarai pritartų V.Andriukaičio siūlymams, daugiausia rūpesčių dėl namuose laikomų Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo dokumentų gali kilti buvusiam jo vadovui Vytautui Landsbergiui.

V.Andriukaičio vadovaujama redakcinė komisija Seimo dokumentų rinkiniui apie 1991 metų sausio įvykius parengti oficialiai kreipėsi į visus signatarus ir paprašė grąžinti turimus dokumentus. Tačiau nė vienas jų to daryti nesuskubo.

Dabartinį parlamento vicepirmininką ypač nustebino V.Landsbergio elgesys: „Iš V.Lansbergio komisija negavo jokios medžiagos apie to meto įvykius. Tačiau naujausioje jo knygoje skelbiami tokie dokumentai kaip buvusio premjero Alberto Šimėno pareiškimas Aukščiausiosios Tarybos pirmininkui“.

Tokį elgesį socialdemokratas pavadino nekorektišku: „Žmogus turėtų padaryti tokių dokumentų nuorašus, o originalus perduoti valstybės archyvams“.

Apie kai kurių signatarų seifuose priglaustus archyvus Seimo vadovams pranešęs V.Andriukaitis mano, kad dokumentai turėtų būti kruopščiau saugomi ir prieinami visuomenei.

„Piktina tai, kad yra dingę ir buvusių komisijų, jų pirmininkų, kitų oficialių asmenų dokumentai. Kažkas šiuos dokumentus laiko asmenine nuosavybe. Taip neturėtų būti“, – kalbėjo parlamentaras.

Seimo vicepirmininko teigimu, nemažai archyvinių dokumentų iš tuometės Aukščiausiosios Tarybos buvo išvežta per 1991 metais Maskvoje kilusį pučą: „Gal dokumentai galėjo per sumaištį pradingti. Aš tikiu, kai žmonės sako, kad jų neturi.

Bet V.Landsbergio pavyzdys aiškiai parodo, jog kai kurie dokumentai vis dėl to yra, tačiau valstybei jie neprieinami“.

Seimo vicepirmininko vadovaujamai komisijai sunkumų kilo surenkant archyvinę medžiagą apie Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo laikinųjų komisijų veiklą.

Buvo domimasi 1991-ųjų sausio 8-osios įvykiais prie Aukščiausiosios Tarybos, mįslingomis ekspremjero A.Šimėno dingimo aplinkybėmis, taip pat komisijos, tyrusios Sovietų Sąjungos ginkluotųjų pajėgų nusikaltimus, padarytus 1991 metų sausio 11-13 dienomis, dokumentais.

Tačiau šių komisijų veiklą atspindinčios archyvinės medžiagos ar posėdžių protokolų nepavyko rasti. Dokumentų neišsaugota nei Seimo, nei Valstybiniame archyve, nei Vilniaus apygardos teisme esančiose su 1991-ųjų sausio įvykiais susijusiose bylose.

Parlamentaras V.Landsbergis „Lietuvos rytui“ tvirtino ne kartą jau aiškinęs, kad jo privačiame archyve saugomi kai kurie dokumentai neturi ypatingos valstybinės svarbos.

Tuo metu iš premjero pareigų atstatydinto A.Šimėno rašytas pareiškimas, pasak V.Landsbergio, tėra ligonio kliedesiai: „Tai nebuvo dokumentas. A.Šimėnas tuomet jau buvo atleistas. Be to, niekas jo negalėjo atleisti iš visų pareigų, kaip jis pageidavo.

Aš priėmiau tą jo pareiškimą, bet tai buvo tiesiog toks terapinis momentas. Kad jis nusiramintų, jaustųsi pats atsistatydinęs, o ne pašalintas“.

V.Landsbergio teigimu, V.Andriukaitis be reikalo viską pučia ir reiškia pretenzijas: „Gal jis apkaltins, kad neatiduodu ir savo užrašų knygučių, kuriose pasižymėdavau kai kurias pastabas apie to meto įvykius?“

"Lietuvos rytas"