aA
Lietuva, perspėjusi Baltarusiją, kad 1991 metų sausio 13-sios sąmokslininko paskyrimas gynybos viceministru gali pakenkti dvišaliams santykiams, imasi žingsnių parodyti, jog tai nebuvo tuščiažodžiavimas.
BNS žiniomis, Lietuvos užsienio reikalų ministerija nusprendė atšaukti anksčiau numatytas politines konsultacijas su Baltarusijos URM. Dėl tos priežasties atidėtas aukšto Lietuvos URM pareigūno vizitas į Minską, kuris buvo numatytas birželio mėnesį.

Pirmadienį Vilniuje darbinių konsultacijų lankėsi Lietuvos ambasadorius Minske Jonas Paslauskas.

URM atstovų tvirtinimu, ambasadoriaus vienos dienos atvykimas negali būti traktuojamas kaip atšaukimas konsultacijoms, kuris yra griežta diplomatinio poveikio priemonė.

Tačiau, BNS žiniomis, URM vadovybės pokalbiuose su ambasadoriumi J. Paslausku, be kita ko, buvo svarstomos galimos reakcijos į generolo V. Uschopčiko paaukštinimą.

Lietuvos URM praėjusią savaitę pareiškė, kad Baltarusijos valdžios sprendimas paskirti taikių Lietuvos gyventojų žudynių organizavimu įtariamą generolą Vladimirą Uschopčiką gynybos ministro pavaduotoju neatitinka geros kaimynystės santykių dvasios ir gali turėti neigiamos įtakos tolesnei dvišalių santykių plėtrai.

Krašto apsaugos ministerija tada savo ruožtu pareiškė, kad minėtas paskyrimas "tampa rimta kliūtimi Lietuvos KAM ir Baltarusijos Gynybos ministerijos dialogui".

Pastarųjų dviejų institucijų bendradarbiavimas ir taip nėra intensyvus, bet šis perspėjimas iš esmės reikš Vilniuje akredituoto Baltarusijos karo atašė izoliaciją.

Pasak KAM atstovų, Baltarusijos ambasadai buvo leista suprasti, kad kiekvienu konkrečiu atveju bus svarstoma, ar kviesti Baltarusijos karo atašė į susitikimus, pažintinius vizitus ir kitus renginius, kuriuose dalyvauja kitų užsienio šalių karo atašė, akredituoti Lietuvoje.

Kaip skelbta, gynybos viceministru V. Uschopčikas buvo paskirtas gegužės 19 dieną Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos įsakymu. Iki šio paskyrimo generolas leitenantas vadovavo Baltarusijos armijos 5-jam Bobruisko korpusui.

V. Uschopčikas, kuriam dabar 54-eri, Lietuvoje yra patrauktas kaltinamuoju antivalstybinio 1991 metų sausio 13-sios sąmokslo byloje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.