aA
Didžioji Britanija dislokuos Persijos įlankoje ir Turkijoje iš viso 100 karo lėktuvų ir maždaug 7 000 kariškių, rengdamasi galimai karo operacijai prieš Iraką, ketvirtadienį pranešė šalies gynybos sekretorius Geoffas Hoonas (Džefas Hunas).
Air bomb
Be to, Britanija, kuri yra pagrindinė Jungtinių Valstijų sąjungininkė Irako krizėje, per artimiausias kelias savaites dislokuos 27 sraigtasparnius "Puma" ir "Chinook", pranešė G.Hoonas savo šalies parlamentui.

"Laiko liko nedaug. Irako režimas turi apsispręsti, ar laikytis savo įsipareigojimų, ar susidurti su pasekmėmis", - sakė ministras, pranešdamas apie Britanijos pajėgų dislokavimą.

Persijos įlankos regione jau yra 1 000 britų kareivių ir 25 karo lėktuvai, kurie patruliuoja aviacijos skrydžių draudimo zonas Irako šiaurinėje ir pietinėje dalyje.

Šiuo metu Britanija ketina dislokuoti lėktuvus "E3D Sentry", žvalgybinius lėktuvus "Jaguar" ir "Tornado", degalų lėktuvus VC10 ir "Tristar", taip pat transporto lėktuvus "Hercules".

Britų šturmo pajėgas sudarys naikintuvai "Tornado F3", "Tornado GR4" ir "Harrier GR7", sakė G.Hoonas, apibūdindamas jas kaip "subalansuotas ir labai pajėgias".

Britanija jau anksčiau skyrė galimai JAV vadovaujamai karo operacijai 30 000 kareivių, 120 tankų ir 17-os laivų operatyvinę grupę su lėktuvnešiu "Ark Royal" priešakyje.

G.Hoonas taip pat pareiškė, kad Gynybos ministerija pašauks apie 6 000 rezervo karių dalyvauti galimoje operacijoje prieš Iraką. Iš jų apie 500 įsilies į karinių jūrų pajėgų ir jūrų pėstininkų gretas, 1 600 - į karines oro pajėgas ir 3 600 - į sausumos kariuomenę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.