aA
Iš Vilniaus rajono Žemaitėlių kaimo ketvirtadienį pradėtos išvežti aplinkai ir žmogaus sveikatai pavojingos atliekos - bario chloridas, ketvirtadienį pranešė Aplinkos ministerija.
Šiukšlės
Šiukšlės
Šiuos chemikalus apleistoje fermoje, paverstoje nelegaliu sąvartynu, slėpė jos savininkas Kšyštofas Borysas. Pasak pranešimo, jis apgavo bendrovę "Grąžtai", kuriai dabar teks išgabenti iš Žemaitėlių pavojingąsias chemines medžiagas.

"Grąžtai" praėjusių metų sausį sutarė su K.Boryso vadovaujama viešąja įstaiga "Įgūdžių tobulinimo grupe", kad perimtų 48 tonas gamybai naudoto bario chlorido atliekų ir už tai sumokėjo.

Tačiau atliekų supirkėjas nė nemanė chemikalų išvežti į užsienį, o aplinkosaugininkams pateikė suklastotą muitinės deklaraciją. Atskleidus K.Boryso aferą, paaiškėjo, kad visą perimtą bario chloridą jis paslėpė išpilstęs kristalų pavidalo medžiagą į fermoje esančius srutų šalinimo latakus bei statines.

Kadangi chemikalai buvo laikomi uždaroje patalpoje, jie, specialistų manymu, neužteršė nei gruntinių vandenų, nei gyventojų šulinių, tačiau galutinės išvados bus pateiktos, baigus vandens ir grunto mėginių tyrimus.

Aplinkai pavojingos ir kitos K.Boryso kauptos bei labai netvarkingai laikytos atliekos. Tai senos liuminescencinės lempos, seni tepalai, dažai, klijai ir t. t.

Aplinkos ministerija dabar tariasi su atliekų tvarkymo įmonėmis, kurios iš jų priimtinomis sąlygomis nukenksmins ir sunaikins šias atliekas. Nelegaliajame sąvartyne rasta ir neatpažintų medžiagų. Jas dabar identifikuoja Aplinkos apsaugos agentūros specialistai.

Apleistos fermos kieme rasta chaotiškai suverstų apie 500 tonų dėvėtų padangų. Pirmiausia jos bus sukrautos į stirtas pagal priešgaisrinės saugos reikalavimus, bus svarstoma jas utilizuoti.

Grubiai pažeidinėjančiam aplinkosaugos įstatymus K.Borysui Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas yra skyręs baudų jau nuo praėjusių metų vasario.

2002 metų gruodį jam buvo pateiktas 74 tūkst. 647 litų ieškinys už aplinkos taršą naftos produktais. Žemaitėliuose - ir pastate, ir jo kieme - tepalai buvo laikomi be jokios priežiūros. Po dviejų savaičių ieškinys bus nagrinėjamas teisme.

25 metų K.Borysui iškelta baudžiamoji byla, atliekamas parengtinis tardymas. Pareigūnai jį sulaikė sausio 27 dieną, įtarus muitinės deklaracijos suklastojimu. Manoma, kad sulaikytasis yra suklastojęs dokumentą, patvirtinantį, kad nuodinga medžiaga - bario chloridas - buvo išvežta į Rusiją.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.