aA
Europos Komisijos plėtros komisaras Gunteris Verheugenas (Giunteris Ferhoigenas), tikėdamasis aktyvaus žmonių dalyvavimo referendume dėl Lietuvos narystės Europos Sąjungoje (ES), teigia esąs pasirengęs asmeniškai lietuviams aiškinti ES naudą.
Gunteris Verheugenas
Gunteris Verheugenas
Tai jis teigė Briuselyje ketvirtadienį susitikęs su Seimo pirmininku Artūru Paulausku, su kuriuo aptarė Lietuvos integraciją į Europos Sąjungą (ES).

Pasak Seimo pirmininko atstovo spaudai pranešimo, G.Verheugenas išreiškė viltį, kad Lietuvos piliečiai aktyviai balsuos gegužę Lietuvoje numatomame surengti referendume dėl narystės ES.

Seimas po pateikimo yra pritaręs nutarimo projektui surengti privalomąjį referendumą gegužės 11 dieną. Sprendimui dėl narystės ES bus pritarta, jeigu už tai balsuos ne mažiau kaip vienas trečdalis visų rinkėjų.

Plėtros komisaras pasisiūlė ir pats aktyviai dalyvauti informacinėje kampanijoje artėjant referendumui, asmeniškai susitikti ir paaiškinti ES nuostatas įvairioms Lietuvos visuomenės grupėmis.

Tą patį Seimo pirmininkui A.Paulauskui pažadėjo ir Europos Parlamento pirmininkas Patas Coxas (Petas Koksas). Pasak pranešimo, nepaisant įtemptos darbotvarkės, jis pažadėjo pasirengimo referendumui laikotarpiu atvykti į Lietuvą ir dalyvauti informacinėje kampanijoje, paaiškinti Lietuvos žmonėms narystės ES privalumus.

Susitikime su G.Ferhoigenu taip pat buvo aptartas tranzito į Kaliningradą klausimas. Pernai lapkritį pasirašytame Rusijos ir ES susitarime numatyta, kad nuo liepos 1 dienos tranzitu per Lietuvą vyksiantys Rusijos piliečiai privalės turėti vadinamuosius supaprastintus kelionės dokumentus.

Tokių dokumentų išdavimo tvarka bus reguliuojama šiuo metu rengiamais ES normatyviniais dokumentais. G.Verheugenas patikino A.Paulauską, jog minėtieji dokumentai bus patvirtinti šių metų balandį.

Pasak pranešimo spaudai, EK plėtros komisaras pritarė Lietuvos užimamai pozicijai dėl tranzito į Kaliningrado sritį. Susitikime taip pat buvo aptartas eurointegracinių įstatymų priėmimas Seime.

Lietuva praėjusių metų pabaigoje sėkmingai baigė derybas dėl stojimo į ES, tačiau dar nėra priėmusi visų reikalingų įstatymų ir pataisų. Lietuva tikisi tapti pilnateise ES nare 2004 metais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.