aA
Panevėžio miesto apylinkės teismas leido dviem mėnesiams suimti brolius Kęstutį ir Rolandą Čiapus, kurie įtariami sausio viduryje reketavę vietos verslininką. Panevėžio apygardos prokuratūroje iškelta baudžiamoji byla.
Grotos
40 metų K. Čiapui ir 36 metų R. Čiapui pareikšti kaltinimai dėl turto prievartavimo.

Pareigūnų duomenimis, broliai Čiapai reikalavo pinigų iš vieno verslininko, grasindami jam smurtu. Sumokėjęs dalį reikalaujamos sumos, verslininkas kreipėsi į teisėsaugą.

Kaip sakė Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Ramūnas Pačebutas, pastaruoju metu abu broliai slapstėsi. Jie buvo sulaikyti vasario 3 dieną.

Už plėšimus, vagystes ir chuliganizmą R. Čiapas iki šiol teistas jau 3, o K. Čiapas - 4 kartus. Iš paskutinio įkalinimo K. Čiapas paleistas praėjusių metų liepą o R. Čiapas - rugpjūtį.

Abu broliai yra kaltinamieji ir didžiulėje "šmikinių-grūdinių" gaujos byloje, kurią Panevėžio apygardos prokuratūra jau baigė tirti ir netrukus turėtų perduoti teismui. Kaltinimai 50 tomų byloje pareikšti 38 asmenims, tačiau trys iš jų slapstosi.

Gaujos nariams inkriminuojama daugybė nusikalstamų epizodų - vagystės, turto prievartavimas, plėšimai, dokumentų klastojimas, kūno sužalojimai.

Bylos duomenimis, savo nusikaltimams slėpti grupuotė naudojo Panevėžio "Gegužinės" žemės ūkio bendrovę, kurią buvo privatizavusi. Gaujos nariai važinėdavo po aplinkinius rajonus ir vogdavo grūdus iš bendrovių sandėlių. Vėliau pavogtus grūdus jie užpajamuodavo kaip pirktus, suklastoję kasos išlaidų orderius.

Antrasis, "grūdinių" vardas, "šmikinių" grupuotei prilipo maždaug 1995 metais, kai nusikaltėliai pradėjo pelnytis iš tuometinės atsiskaitymo už derlių tvarkos.

Tuo metu ūkininkams tekdavo laukti ilgose eilėse prie Panevėžio elevatoriaus, kad išpiltų grūdus į saugyklas, o po to dar keletą mėnesių laukti pinigų už parduotą produkciją. "Šmikiniai", išnaudodami pažintis tarp elevatoriaus darbuotojų, sugebėdavo pinigus gauti iš karto.

Todėl ūkininkai būdavo linkę verčiau pigesne kaina parduoti grūdus nusikaltėliams, kad nereikėtų ilgai laukti pinigų. "Šmikiniai" lobo iš perpardavinėjimo.

Pasak bylą tyrusių pareigūnų, darbai "šmikinių-grūdinių" grupuotėje buvo padalyti palyginti griežtai: vieni klastodavo dokumentus, kiti vogdavo, o R. Čiapas su bendrininkais prievartaudavo turtą ir plėšdavo.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.