aA
Įvairūs arabų šaltiniai ketvirtadienį teigė, kad JAV valstybės sekretoriaus Colino Powello (Kolino Pauelo) pateikta informacija apie Irako ginkluotę buvo neįtikinanti, tačiau pripažino, kad savo pristatymu jis greičiausiai pradėjo galimą Irako karo laiko atskaitą.
Bagdadas
Bagdadas
© EPA-ELTA
C.Powello pranešimas "iš esmės buvo visiškai nepagrįsta retorika", teigė apžvalgininkas Husseinas Shobokshi (Huseinas Šobokšis) iš Saudo Arabijos Džidos uostamiesčio.

Laikraščiai, ekspertai bei keletas arabų šalių pareigūnų teigė, kad trečiadienį JT Saugumo Taryboje išsakyti C.Powello argumentai neįtikino abejojančio pasaulio, jog Irako prezidentas Saddamas Husseinas (Sadamas Huseinas) kelia rimtą grėsmę, kurią būtina numalšinti net jėga.

"Visa ši kalba buvo bandymas pateikti įtikinančias priežastis užpulti Iraką, tačiau pačios savaime šios priežastys faktiškai nėra įtikinančios", - pareiškė Libano informacijos ministras Ghazi al-Aridi (Gazis Aridis).

"Šioje kalboje daug laiko paskirta kaltinimams, tačiau mažai - įrodymams", - jam antrina Egipto politologas Emadas Shahinas (Emadas Šahinas). Jis pridūrė, kad dabar reikia paprašyti JT ginkluotės inspektorių įrodyti šiuos kaltinimus.

Irako žiniasklaida C.Powello pranešimą iš esmės ignoravo, o Bagdado pareigūnai trečiadienį apibūdino jį kaip melą.

Tik vienas septynių pagrindinių Irako laikraščių pateikė komentarą, kuriame vertino C.Powello pranešimą kaip "didelę nesėkmę ir skandalą". Pasak komentaro, C.Powellas nepateikė įrodymų apie Irako neva slepiamas uždraustų ginklų programas.

"Uždelsto veikimo bomba, su kuria daugelis lygino būsimuosius Powello įrodymus apie Irako ginklus, nesprogo", - rašė laikraštis "al-Qadissiya" titulinio puslapio vedamajame.

Šie įrodymai "buvo ne kas kita kaip kaltinimai ir sufabrikuoti magnetofono įrašai. (C.Powellas) tik pūtė melo miglą ieškodamas preteksto JAV agresijai prieš Iraką", rašė laikraštis.

Dauguma irakiečių negalėjo stebėti C.Powello pranešimo, kuris buvo rodomas per tarptautinius palydovinės televizijos kanalus ir transliuojamas per daugelio pasaulio šalių televiziją.

Tačiau kai kurie gyventojai, klausęsi C.Powello pranešimo per radiją, pareiškė, jog Vašingtonas nori pradėti karą prieš Iraką, nekreipdamas dėmesio, ar jis turi draudžiamų ginklų, ar ne.

Dauguma arabų valstybių, įskaitant didelę politinę įtaką turinčias Egiptą bei Irako kaimynę Saudo Arabiją, kol kas nepateikė oficialių C.Powello pranešimo komentarų.

Keli laikraščiai rašė, jog šia kalba C.Powellas siekė tik pabrėžti iš anksto žinomą išvadą - kad Jungtinės Valstijos bet kuriuo atveju pradės karą su Iraku.

"Šiais įrodymais, nesvarbu tikrais ar sufabrikuotais, tesiekiama pasotinti tuos, kurie geidžia pademonstruoti savo karinę galią ir technologiškai šiuolaikišką Amerikos karo mašiną", - rašė Jungtinių Arabų Emyratų dienraštis "Al-Bayan".

Kuveito parlamento opozicijos veteranas Abdullah al-Naibari (Abdula Naibaris) pareiškė, kad C.Powello pranešimas greičiau buvo politinė deklaracija negu įrodymas.

"Pirmasis mano įspūdis toks, kad jis atspindi JAV pasiryžimą susidoroti su Iraku", - sakė parlamento narys.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.