aA
Nuo 1890 iki 1939 metų iš viso 395 žmonėms galvas nukirtusio Prancūzijos budelio Anatole Deiblero (Anatolio Deiblero) dienoraščiai aukcione parduoti už 100 tūkst. 249 eurus. Iš 14 sąsiuvinių susidedantis, 2 tūkst. puslapių apimties dienoraštis trečiadienį buvo parduotas Paryžiaus "Drouot-Richelieu" aukcione.
Euro
Specialistai manė, kad už jį galima gauti daugiausiai 15 tūkst. eurų.

Paskutinis viešai savo darbą dirbęs Prancūzijos budelis, pravarde "Mesjė Paryžius", dienoraščiuose detaliai aprašė visas egzekucijas, pateikdamas žinių apie nusikaltėlių motyvus, jų teismo procesus, aukų tapatybę ir net orą mirties bausmės vykdymo dieną.

"Vykdant bausmę, vyras garsiai sušuko: "Tegyvuoja anarchija! Mirtis farams!", - A.Deibleras pasižymėjo 1925 metais.

Rinkdamasis būsimą profesiją, jis pasekė savo tėvo ir senelio pėdomis. Nors savo darbu labai nesižavėjo, per 40 metų jis giljotina nukirsdino 395 žmones - pradedant smulkiais vagišiais ir baigiant pasikėsintojais į prezidentą.

A.Deibleras nuo infarkto mirė 1939 metais metropoliteno stotyje, vykdamas į kitą egzekuciją. Dar po pusmečio Prancūzija uždraudė viešą mirties bausmės vykdymą - iki 1977 metų jos būdavo vykdomos kalėjimų kiemuose. Mirties bausmė Prancūzijoje buvo panaikinta 1981 metais.

Budelio dienoraščius įsigijo viena istorinius dokumentus renkanti kompanija.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.