aA
Lietuvos, Europos Sąjungos ir Rusijos ekspertai artimiausiu metu aptars, kaip bus įgyvendinamas supaprastintas Rusijos gyventojų tranzitas per Lietuvos teritoriją. Kaip pranešė Lietuvos URM, Briuselyje trečiadienį įvyko trišalis susitikimas dėl tranzito per Lietuvą į Kaliningrado sritį ir iš jos.
Viza, visa
© DELFI
Pasitarime Lietuvai atstovavo Užsienio reikalų ministerijos sekretorius Darius Jurgelevičius, ES - Europos Komisijos išorinių santykių generalinis direktorius Guy Legras (Gi Legra), Rusijai - užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Razovas.

Susitikime pasikeista informacija apie 2002 metų lapkričio 11 dieną ES ir Rusijos bendros deklaracijos dėl tranzito tarp Kaliningrado srities ir likusios Rusijos įgyvendinimą, ypač atkreipiant dėmesį į supaprastinto tranzito geležinkeliu per Lietuvos teritoriją praktinius aspektus nuo šių metų liepos 1 dienos.

ES atstovai pranešė apie rengiamus ES reglamentus dėl supaprastintų kelionės dokumentų. Šie reglamentai taps teisiniu pagrindu sprendžiant tranzito į Kaliningrado sritį ir iš jos klausimus.

Buvo susitarta, kad supaprastinto tranzito geležinkeliu per Lietuvos teritoriją dokumento praktinio įgyvendinimo mechanizmas artimiausiu metu bus aptartas trišaliame ekspertų susitikime, remiantis Europos Komisijos parengtu dokumento projektu.

Pernai lapkritį pasirašytame Rusijos ir ES susitarime numatyta, kad nuo liepos 1 dienos tranzitu per Lietuvą vyksiantys Rusijos piliečiai privalės turėti vadinamuosius supaprastintus kelionės dokumentus, kuriuos gauti bus lengviau ir pigiau, nei vizas.

Tokių dokumentų išdavimo tvarka bus reguliuojama šiuo metu rengiamais ES normatyviniais dokumentais.

Jau nuo vasario 1 dienos Rusijos piliečiai per Lietuvą negali vykti su neegzistuojančios Sovietų Sąjungos pasais, kuriuose nėra Rusijos pilietybę patvirtinančio antspaudo, taip pat su kariniais bilietai. Kelionės dokumentu nebelaikomas ir vaiko gimimo liudijimas, jeigu vaikas keliauja be tėvų.

Nuo vasario 1 dienos Rusijos piliečiai gali įvažiuoti į Lietuvos teritoriją tik turėdami vieną iš šių dokumentų: Rusijos diplomatinį, tarnybinį arba užsienio pasą, užsienio pasą su SSRS simbolika, esant atžymai apie Rusijos pilietybę, Rusijos vidaus pasą, vidaus pasą su SSRS simbolika, esant atžymai apie Rusijos pilietybę, jūrininko pasą arba specialų sugrįžimo liudijimą, išduodamą kariškiams ir jūreiviams bei asmenims, pametusiems dokumentus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.