aA
JAV Valstybės sekretorius Colinas Powellas (Kolinas Pauelas) trečiadienį JT Saugumo Taryboje(ST) pareiškė, kad Irakas nedarė jokių pastangų nusiginkluoti. Pasak jo, slaptas aukštų Irako pareigūnų pokalbio įrašas patvirtina apie draudžiamos ginkluotės slėpimą, o žvalgybos duomenys įrodo, jog Irakas naikino dokumentus apie masinio naikinimo ginklus.
Colinas Powellas
Colinas Powellas
© EPA-ELTA
  • Pateikė du Irako kariškių pokalbių įrašus
  • Irake - mobilios biologinio ginklo gamybos laboratorijos
  • Pateikė Irako karinių objektų nuotraukas
  • Irakas rengiasi gaminti branduolinį ginklą
  • Irake slapstosi vienas artimiausių Bin Ladeno bendražygių
  • JT gali prarasti autoritetą, jei nesiims veiksmų prieš Iraką

    C.Powellas pateikė du Irako kariškių pokalbių įrašus

    Audio Cassette Tape

    C.Powellas posėdį pradėjo pateikdamas du lapkričio mėnesį darytus audio įrašus, kuriuose, jo teigimu, Irako pareigūnai kalba apie atvykstančius JT inspektorius. C.Powellas teigė, jog ši medžiaga patvirtina "Irako bandymus nuslėpti šalyje laikomus draudžiamus ginklus".

    Pirmojoje juostoje įrašytas neįvardintų Irako elitinės kariuomenės generolo ir pulkininko pokalbis, įvykęs pernai lapkričio pabaigoje. Jame kalbama apie kažkokią "modifikuotą transporto priemonę", kurią, pasak pašnekovų, būtina nuslėpti nuo tarptautinių inspektorių.

    Ši transporto priemonė buvo gauta iš kompanijos "Al Kindi", kuri, pasak JAV valstybės sekretoriaus, neteisėtai importuoja ginkluotę į Iraką. "Mes viską evakavome, nieko nebeliko", - sako vienas pašnekovų.

    “Jie tirs ginkluotę, kurią jūs turite... galimybę, kad yra slepiamų ginklų”, - pasakė balsas, kurį C.Powellas identifikavo kaip Irako pareigūną, - “mes vakar išsiuntėme jums žinią išvalyti vietoves, apleistas vietoves, įsitikinti, kad ten nieko neliko.”

    Irako cheminio ginklo sandėlis
    © EPA-ELTA

    Antrojoje juostelėje taip pat C.Powello neįvardyti du oficialūs Irako atstovai kalbasi apie kažkokią "draudžiamą ginkluotę". Vienas pašnekovas įsako antrajam "sunaikinti anksčiau gautą pranešimą, susijusį su šiuo ginklu".

    "Tai, ką mes sužinojome per eilę metų, kelia labai didelį susirūpinimą. Saddamas Husseinas (Sadamas Huseinas) ir jo režimas nedėjo jokių pastangų nusiginkluoti, kaip buvo reikalaujama", - sakė C.Powellas Saugumo Tarybai.

    C.Powellas įrašus pavadino “dvylikos išsisukinėjimo ir apgavystės metų dalimi ir įrodymu”.

    “Negaliu jums pasakyti visko, ką žinome. Bet sujungę tai, kuo galiu pasidalinti, su tuo, ką mes visi sužinojome per ilgus metus, turime pagrindo sunerimti,” – sakė C.Powellas.

    Irakas turi mobilias biologinio ginklo gamybos laboratorijas

    Mobilios Irako  biologinio ginklo gamyklos
    © EPA-ELTA

    Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius tvirtina, kad Irakas turi mažiausiai septynias mobilias biologinio ginklo gamybos laboratorijas. Pasak C.Powello, šios laboratorijos gali gaminti ir juodligės sporas bei riciną.

    Šios mobilios laboratorijos yra įrengtos "mažiausiai 18-oje sunkvežimių", teigė C.Powellas ST nariams.

    Tokių laboratorijų praktiškai neįmanoma aptikti, sakė valstybės sekretorius. Jis taip pat priminė, jog inspektoriams anksčiau prireikė maždaug ketverių metų, kad rastų stacionarius biologinio ginklo gamybos objektus, o aptikti mobilias laboratorijas daug sunkiau.

    C.Powello tvirtinimu, tokiose mobiliose laboratorijose galima gaminti ir juodligės sporas.

    Pasak C.Powello, šie duomenys gauti iš konkrečių šaltinių Irako mokslininkų ir kariškių sluoksniuose.

    Irako biologinio ginklo institutas
    © EPA-ELTA

    Kaip pabrėžė Valstybės sekretorius, pernai gruodį visi Irako mokslininkai turėjo pasirašyti įsipareigojimus net mirties akivaizdoje neplatinti žinių apie atliekamus darbus. C.Powello duomenimis, tarptautinių inspektorių darbo laikotarpiu daugiau kaip 10 mokslininkų buvo skirtas namų areštas.

    Apie vieną mokslininką Irako valdžia net pareiškė, esą jis mirė ir parodė mirties liudijimą, nors iš tikrųjų, kaip tvirtina C.Powellas, jis yra gyvas ir slepiamas kažkur Irake.

    Tuo remdamasis JAV valstybės sekretorius padarė išvadą, kad Irakas "iš esmės pažeidė" JT Saugumo Tarybos 1441-osios rezoliucijos 4-ąjį paragrafą.

    Remdamasis šaltinių Irake informacija, C.Powellas pareiškė, kad Irako režimas sukūrė tarptautinių inspektorių apgaudinėjimo ir klaidinimo bei poveikio jiems sistemą. Šiam tikslui buvo pajungti dešimtys tūkstančių Irako specialiųjų tarnybų darbuotojų, teigė valstybės sekretorius.

    Irako raketų bandymo aikštelė.
    © EPA-ELTA

    Be to, pasak jo, iš palydovų darytų nuotraukų analizė rodo, kad Irakas kilnoja karinę įrangą į įvairius šalies rajonus, neleisdamas su ja susipažinti tarptautiniams inspektoriams. Taip tvirtinti, C.Powello nuomone, leidžia jo Saugumo Tarybai pateiktos nuotraukos.

    C.Powellas pateikė Irako karinių objektų nuotraukas

    C.Powellas pateikė Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos (ST) nariams iš palydovo darytas kai kurių Irako objektų nuotraukas, neva patvirtinančias, kad Bagdadas pažeidė 2002 metų lapkričio 8 dieną priimtą 1441-ąją rezoliuciją.

    Iš raketų gamyklos Irake išvežami kroviniai
    © EPA-ELTA

    Kaip tvirtino C.Powellas, nuotraukose užfiksuota chemijos gamykla Tadžio vietovėje, taip pat keli kariniai objektai, gaminantys, pasak jo, balistines raketas.

    JAV valstybės sekretorius pareiškė, kad nuotraukose užfiksuotas "kažkokių" įrenginių transportavimas. "Mes negalime pasakyti, kas tai per įrenginiai ir kur jie buvo perkelti, tačiau visi pervežimai buvo užfiksuoti likus kelioms dienoms iki tarptautinių inspektorių apsilankymo šiuose objektuose", - sakė C.Powellas.

    Jo nuomone, tai patvirtina, kad Bagdadas iš anksto žinojo apie tarptautinių inspektorių vizitus.

    Irako amunicijos bunkeriai
    © EPA-ELTA

    Jis taipogi pademonstravo palydovų fotografiją, kurioje yra aktyvių cheminių ginklų bunkeriai. Pasak JAV valstybės sekretoriaus, tokių amunicijos bunkerių buvo 15, keturiuose iš jų - cheminis ginklas.

    Nuotraukose greta ginklų bunkerių matyti ir pavojingų medžiagų neutralizavimo įrangos mašina, kuri naudojama, jei atsitinka kokia nors avarija tokio tipo sandėliuose.

    C.Powellas sakė, jog, Vašingtono nuomone, jo pateiktos nuotraukos, taip pat Irako kariškių pokalbių telefonu įrašai rodo, kad Irakas pažeidė JT Saugumo Tarybos 1441-ąją rezoliuciją, kurioje reikalaujama "atvirai ir nekliudomai" įleisti tarptautinius ginkluotės inspektorius į juos dominančius objektus.

    Savo pranešime Valstybės sekretorius pareiškė, kad Irakas nepateikė, Vašingtono nuomone, išsamaus mokslininkų, susijusių su masinio naikinimo ginklų gamyba, sąrašo.

    Bagdado pateiktame sąraše figūruoja tik apie 500 pavardžių, nors, C.Powello duomenimis, jų turėtų būti apie pusketvirto tūkstančio.

    Pažeidimu Vašingtonas laiko ir Bagdado reikalavimą leisti Irako oficialiems asmenims dalyvauti šalies mokslininkams duodant interviu JT ginkluotės inspektoriams.

    Irakas turi du iš trijų branduolinio ginklo gamybai reikalingų komponentų

    Branduolinė raketa

    Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius pareiškė, kad Irakas turi du iš trijų branduolinio ginklo gamybai reikiamų komponentų, ir pabrėžė, jog dabar Bagdadas bando gauti trečiąjį, trūkstamąjį, komponentą.

    2001 metais Bagdadas bandė neteisėtai įsivežti aliuminio vamzdžių, kurie gali būti panaudoti urano sodrinimui, teigė Valstybės sekretorius. Pasak jo, Bagdadas atitinkama programa ėmė aktyviai domėtis po karo su Kuveitu.

    Valstybės sekretorius taip pat tvirtino, kad Irakas turi nuo 100 iki 500 tonų cheminių reagentų. Pasak C.Powello, nuo 1998 metų Irakas atlieka eksperimentus su kaliniais, siekdamas ištirti jo gaminamų cheminių ginklų poveikį.

    Irako cheminio ginklo saugyklos
    © EPA-ELTA

    JAV duomenimis, Irakas taip pat turi keliasdešimt tūkstančių bombų, kurias galima paversti cheminiais ginklais. Pasak C.Powello, praėjusią savaitę inspektorių Irake rastos 20 bombų - tik "ledkalnio viršūnė".

    C.Powellas parodė iš palydovo darytas nuotraukas, kurios, jo manymu, patvirtina, jog iš vienos iš cheminių gamyklų buvo išvežti įrengimai, taip pat nuotraukas, kuriose matyti, kaip kažkokie objektai buvo sulyginti su žeme praėjus dviem dienoms po to, kai šie įrengimai buvo išgabenti.

    C.Powello tvirtinimu, taip buvo bandoma nuslėpti neteisėtą cheminių ginklų gamybą.

    Vašingtonas turi duomenų, kad Irakas gamina nervus paralyžiuojančias dujas, pridūrė jis.

    Irake slapstosi vienas artimiausių Bin Ladeno bendražygių

    Irake veikiančios Al Zarqawi grupuotės schema
    © EPA-ELTA

    Colinas Powellas trečiadienį kreipdamasis į Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybą pareiškė, kad jau aštuonis mėnesius Bagdade nevaržomi veikia su "al Qaeda" susijusios grupuotės nariai. Jo teigimu, šiai grupuotei vadovauja vienas artimiausių Osamos bin Ladeno bendražygių - jordanietis Abu Musabas Zarqawi (Abu Musabas Zarkavis).

    Vašingtono žiniomis, Abu Musabas Zarqawi susijęs su Bagdado nekontroliuojamoje Šiaurės Irako dalyje veikiančia radikalia musulmonų grupuote "Ansar al-Islam".

    Pasak C.Powello, Bagdadas palaiko nuolatinį ryšį su Osama bin Ladenu ir "al Qaeda".

    Dešimtojo dešimtmečio pradžioje, sakė Valstybės sekretorius, O.bin Ladenas ir Saddamas Husseinas slapta susitarė, kad "al Qaeda" veikla nebus nukreipta prieš Iraką.

    Colinas Powellas
    © EPA-ELTA

    C.Powellas taip pat nurodė, kad Vašingtonas turi duomenų apie Irako specialiųjų tarnybų vadovybės ir "al Qaeda" ryšius. Aštuoni tokie kontaktai, tvirtino jis, buvo "labai aukšto lygio".

    Valstybės sekretorius taip pat nurodė, kad nuo praėjusio amžiaus paskutiniojo dešimtmečio pradžios iki 2001 metų Irako ambasada Pakistane buvo "al Qaeda" ir Bagdado "jungiamoji grandis".

    JT gali prarasti autoritetą, jei nesiims veiksmų prieš Iraką

    Jungtinių Tautų Saugumo Taryba
    © EPA-ELTA

    Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Colinas Powellas pareiškė, kad ši organizacija rizikuoja prarasti autoritetą, jeigu nesiims veiksmų, atsakydama į Irako daromus JT priimtos rezoliucijos pažeidimus.

    "Ši organizacija rizikuoja prarasti autoritetą, jeigu leis Irakui ir toliau nepaisyti jos valios ir nedelsdama į tai efektyviai neatsakys", - sakė C.Powellas Saugumo Tarybai, pateikdamas JAV slaptųjų tarnybų informaciją, pasak jo, įrodančią, kad Irakas bandė nuslėpti informaciją nuo JT ginkluotės inspektorių.

    Jungtinės Valstijos žino ir gali paliudyti, kad Irakas turi mobilių bakteriologinių ginklų laboratorijų, sakė C.Powellas, mėgindamas įtikinti abejojantį pasaulį, jog Irakas iš tiesų slepia masinio naikinimo ginklus, ir kad jį nuginkluoti gali tekti jėga.

    Britų jūrų pėstininkai, kariuomenė
    © EPA-ELTA

    Pabrėžęs, kad Irakas "kelia grėsmę tarptautiniam saugumui", C.Powellas tvirtino, jog "JT Saugumo Tarybos 1441-oji rezoliucija suteikė Irakui paskutinį šansą nusiginkluoti, ir jis juo nepasinaudojo".

    Pasak C.Powello, Jungtinės Valstijos "turi įsipareigojimų piliečiams ir Saugumo Tarybai, ir mes privalome pasiekti, kad JT Saugumo Tarybos rezoliucijos būtų vykdomos".

    Tarptautinės bendrijos atsakas Irakui turi būti "griežtas ir nedviprasmiškas", pabrėžė JAV valstybės sekretorius.

  • www.DELFI.lt
    Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.