aA
Kilus diskusijoms, ar išrinktasis prezidentas Rolandas Paksas neturėtų grąžinti ar išsipirkti dovanų gautą žirgą, dovanotoja - Respublikinė lenktyninių žirgų lyga - teigia, kad dovana buvo simbolinė, o tikruoju žirgo savininku liko jį auginanti žemės ūkio bendrovė.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas
© ELTA
Lyga tvirtina dar dovanos įteikimo išvakarėse žinojusi, kad žirgo dovanojimas prezidentui ar bet kuriam kitam politikui galėtų sukelti papildomų rūpesčių, pavyzdžiui, dėl žirgo uždarbio lenktynėse, nes politikas privalėtų šias pajamas arba deklaruoti, arba dėl jų kam nors aiškintis.

Be to, R.Paksui simboliškai padovanotas žirgas Princas dalyvauja ir tarptautinėse lenktynėse, kuriose yra lošiamas totalizatorius, o piniginiai prizai totalizatoriaus bėgimuose yra kelis kartus didesni negu Lietuvoje.

Todėl, Lygos teigimu, per žirgo dovanojimo ceremoniją R.Paksui buvo įteiktas tik simbolinis veislinio arklio kilmės sertifikatas. Originalus ristūnų žirgų veislinio arklio kilmės sertifikatas yra išduodamas savininkui. Princo sertifikato originalas, kaip ir pats ristūnas, kol kas liks pas žirgo augintoją - Dubičių žemės ūkio bendrovę iš Varėnos rajono.

"Išrinktasis prezidentas R.Paksas bet kada šią simbolinę dovaną gali nusipirkti. Tad šiuo metu R.Paksą veikiau reikėtų laikyti žirgo globėju, o ne tikruoju savininku. Dovanojimas nebuvo formalizuotas, neapiformintas jokiu aktu, todėl išrinktajam prezidentui žirgo deklaruoti nereikia", - rašo Respublikinė lenktyninių žirgų lyga.

Paskelbus, kad R.Paksas dovanų gavo žirgą, Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) vadovas spaudoje pareiškė, kad išrinktasis prezidentas privalėtų grąžinti jam dovanotą ristūną.

Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymas skelbia, kad politikai dovaną, viršijančią 125 litus, turi deklaruoti, o dovana, kurios vertė didesnė nei 625 litai, tampa valstybės nuosavybe. Tokios vertės dovaną leidžiama išsipirkti arba grąžinti.

Tuo tarpu dar šios savaitės pradžioje R.Pakso atstovai sakė, kad išrinktasis prezidentas dar nenutaręs, kaip pasielgti su žirgu.

"Žirgui teks pabūti pas dabartinius šeimininkus. R.Paksas dabar galvoja apie Prezidentūros administraciją, kur susodinti žmones, o apie žirgą galvos vėliau", - dienraščiui "Lietuvos rytas" sakė išrinktojo prezidento atstovas spaudai.

Dovanų po žirgą yra gavę ir 1993-1998 metais prezidentu buvęs Algirdas Brazauskas, ir kadenciją baigiantis dabartinis šalies vadovas Valdas Adamkus. Pastarajam dovanotas žirgas liko Žagarės žirgyne, o A.Brazausko kumelė šiuo metu auginama privačiame žirgyne Vilniaus priemiestyje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.