aA
Vilniuje kas penktas narkotikus įsigyjantis, laikantis ir prekiaujantis asmuo gyvena čigonų tabore. Pernai sostinės policijos pareigūnai sulaikė apie 300 tokių asmenų, iš jų 58 - čigonų tabore.
narkot
narkot
Policijos teigimu, čigonų taboras miesto pakraštyje iki šiol išlieka pagrindiniu "tašku", kuriame gaminamos bei platinamos narkotinės ir psichotropinės medžiagos (aguonų ir jų dalių ekstraktas, koncentratas, smulkintos aguonos ir jų dalys, diazepamas ir t.t.).

Pareigūnai pastebi, kad narkotikų prekyba besiverčiantys čigonai ėmėsi gudrybės, kaip išvengti atsakomybės už vykdomą nusikalstamą veiką. Todėl pakeitė kvaišalų realizavimo taktiką. Dažnai narkotinių medžiagų prekeiviai su savimi turi prekės kiekį, neviršijantį baudžiamosios atsakomybės.

Narkotikus ėmė platinti moterys, paaugliai, tokiu būdu tikėdamiesi sulaikymo metu išvengti sankcijų dėl lengvinančių aplinkybių: nepakaltinamumas, mažamečių vaikų auginimas ir t. t.

Pareigūnai pernai sulaikė 40 metamfetamino prekeivius, 37 heroino, 24 amfetaminų, 18 marihuanos, 7 extasy tablečių, 2 kokaino, taip pat ir kitų narkotinių medžiagų prekeivius.

Policijos duomenimis, vienu populiariausiu narkotikų ir toliau išlieka aguonos ir jų dalių koncentratai, kadangi šio kvaišalo kaina, palyginus su kitais, yra gana žema - 1mililitras kainuoja 10 litų. Narkotikai nelegaliai platinami sostinės diskotekose, baruose, naktiniuose klubuose, degalinėse, Vilniaus miesto geležinkelio stotyje, kitose masinio susibūrimo vietose. Vilniaus mieste užregistruota daugiau nei 36 proc. visų šalyje registruotų su narkotikais susijusių nusikalstamų veikų. Pernai sostinėje buvo užregistruoti 343 tokie nusikaltimai.

Tai 22 atvejais arba 6 proc. mažiau nei 2001 metais.

Pareigūnams nerimą kelia tai, kad rinkoje iki šiol dominuoja opiatai. Jų intraveninis vartojimas sudaro sąlygas užsikrėsti pavojingomis ligomis - AIDS, hepatitu C ir hepatitu B.

Pernai Vilniaus priklausomybės ligų centre į priežiūros ir profilaktinę įskaitą įrašyti 332 asmenys, vartojantys narkotikus ir kitas psichotropines medžiagas, iš jų 267 vyrai ir 65 moterys, 37 nepilnamečiai iki 18 metų, iš jų 10 mergaičių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.