aA
Lietuvos liberalų sąjungos (LLS) atstovai prašo prezidentą vetuoti Seimo priimtą Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo laikinąjį įstatymą, reglamentuosiantį dirbamos žemės įsigijimo sąlygas tiek Lietuvos, tiek užsienio piliečiams.
Eugenijus Gentvilas
Liberalų nuomone, daugelis minėtojo įstatymo nuostatų kertasi ne tik su rinkos principais, bet ir su žmogaus teisėmis bei šalies Konstitucija.

"Mano raginimas prezidentui Valdui Adamkui yra akivaizdus - nepasirašyti šio įstatymo ir kategoriškai jį vetuoti, nes tai yra vienas žiauriausių privačios nuosavybės ir konstitucinių normų pažeidimas Lietuvoje", - trečiadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje teigė LLS lyderis Eugenijus Gentvilas.

"Tai yra grįžimas atgal į komunistinę santvarką, kai valdžia savo sprendimais reglamentuodavo žmogaus teises disponuoti savo turima nuosavybe", - pažymėjo jis. Jeigu prezidentas nevetuos minėto įstatymo, liberalai žada inicijuoti Seimo narių kreipimąsi į Konstitucinį Teismą.

Liberalai piktinasi, jog įstatymas nustato dirbamos žemės savininkams sėslumo reikalavimą, apriboja įsigyjamų sklypų dydį, nurodo, kas turi pirmumo teisę įsigyti parduodamą dirbamą žemę.

"Į Lietuvos kaimo žmogų žiūrima, kaip į baudžiauninką, kurio teises reikia suvaržyti. Tai kvepia feodalizmu - žmogaus pririšimas prie jo turto", - sakė E.Gentvilas, kalbėdamas apie įstatymo nuostatą, jog daugiau kaip 10 hektarų dirbamos žemės įsigijęs asmuo turi persikelti gyventi į tą apskritį, kurioje yra įsigytas sklypas.

Įstatymas taip pat numato, jog daugiau kaip 3 hektarus žemės galės įsigyti tik ūkininkai ar asmenys, turintys kvalifikacinį pažymėjimą, žemės ūkio bendrovės, kooperatinės bendrovės arba kitos bendrovės, užsiimančios žemės ūkio veikla.

Ūkininkai galės įsigyti iki 300 hektarų, žemės ūkio bendrovės - iki 2000, kooperatinės ir kitos bendrovės - iki 1000 hektarų dirbamos žemės plotą. Parduodant dirbamą žemę ją įsigyti pirmumo teisę turi ūkininkai bei daugiau kaip penkis metus iš eilės žemę naudojančios žemės ūkio bendrovės.

Seimas minėtą įstatymą priėmė sausį pasibaigusioje pratęstoje rudens sesijoje. Minėtas įstatymas priimtas kaip vienas Konstitucijos 47-ojo straipsnio pataisas lydinčiųjų įstatymų. Šia pataisa užsienio subjektams ir šalies juridiniams asmenims suteikta teisė įsigyti dirbamą žemę.

Valdančiosios daugumos atstovų teigimu, Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo laikinasis įstatymas arba vadinamasis "saugiklių" įstatymas turėtų užkirsti kelią spekuliuoti dirbama žeme.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.