aA
Niujorko miesto įsteigta komisija antradienį atrinko du projektus, dalyvavusius konkurse dėl Pasaulio prekybos centro vietos užstatymo. Abu jie siūlo 2001 metų rugsėjo 11-ąją sugriuvusių dangoraižių dvynių vietoje pastatyti aukščiausią pasaulyje pastatą.
Teroras Niujorke
Teroras Niujorke
Konkursui dėl 6,5 ha sklypo Manhetene sutvarkymo pernai buvo pateikta šimtai projektų. Antradienį iš devynių pasiūlymų atrinkti du projektai numato pranoktiMalaizijoje esančius 452 m aukščio dangoraižius "Petronas Towers".

Pasaulio prekybos centro dangoraižiai sugriuvo į juos įsirėžus teroristų pagrobtiems lėktuvams. Per šią neregėto masto teroristų ataką žuvo maždaug 2,8 tūkst. žmonių. Šiuo išpuoliu Jungtinės Valstijos kaltina Osamos bin Ladeno kovotojų tinklą "al Qaeda".

Vieną į finalą atrinktą projektą parengė Niujorko architektų grupė, kuriai vadovauja Rafaelis Vinoly (Rafaelis Vinolis) ir Fredericas Schwartzas (Frederikas Švarcas).

Jie pasiūlė gracingą struktūrą, kuri atkartoja Pasaulio prekybos centro dangoraižių siluetą, o savo ažūru primena Paryžiaus Eiffelio (Eifelio) bokštą. Dviejuose 507 m aukščio pastatuose būtų įrengti švietimo ir kultūros centrai.

Antrąjį pasiūlymą pateikė Berlyne gyvenantis architektas Danielis Libeskindas, kuris suprojektavo 541 m aukščio dangoraižį, virš kurio dar būtų 532 m aukštį siekiantis špilis su žiemos sodu.

D.Libeskindas siūlo panaudoti likusius sugriuvusių dangoraižių, kurie 8-ajame dešimtmetyje trumpam buvo tapę aukščiausiais pastatais pasaulyje, pamatus.

D.Libeskindas, kuris suprojektavo Žydų muziejų Berlyne, sakė stengęsis atspindėti "to, kas įvyko, esmę" ir "parodyti pasauliui, kad gyvenimas laimi ir kad gyvenimas yra puikus".

Žemutinio Manheteno plėtros korporacija, atsakinga už šio rajono atgaivinimą, pranešė, kad konkurso nugalėtojas bus paskelbtas šio mėnesio pabaigoje.

Tačiau net ir tada konkursą laimėjęs projektas, kuris turi numatyti memorialą atakų aukoms, gali būti keičiamas.

D.Libeskindas turi patikslinti, kaip sustiprinti vieną statinio sieną, kuriai teks atlaikyti didžiulį krūvį dėl šalia tekančios Hadsono upės, o R.Vinoly projektas iškėlė klausimų dėl kainos ir aukščio.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.