aA
Vokietijos kancleris Gerhardas Schroederis (Gerhardas Šrėderis) antradienį kritikavo aštuonių Europos valstybių lyderius, praėjusią savaitę pasirašiusius deklaraciją, kuria buvo paremta Vašingtono pozicija Irako klausimu.
G.Schroeder
G.Schroeder
Kancleris interviu televizijai sakė nematąs nieko bloga, kad Prancūzija ir Vokietija siekia kartu spręsti Europos bendrosios užsienio politikos klausimus ir paneigė, kad griežtas Vokietijos pasipriešinimas karui su Iraku suskaldė Europą.

Pasak G.Schroederio, deklaracija, kurią pasirašė ES narių Didžiosios Britanijos, Ispanijos, Italijos, Portugalijos, Danijos ir būsimųjų narių Lenkijos, Vengrijos bei Čekijos lyderiai , savo forma prieštarauja ES užsienio reikalų ministrų bendrai pozicijai Irako klausimu, dėl kurios buvo susitarta vos dviem dienomis anksčiau.

"Europa suskaldyta ne dėl mano politikos, - televizijai ZDF sakė G.Schroederis. - Žinote, kad 15 Europos (Sąjungos valstybių) užsienio reikalų ministrai, tarp jų - mūsų (ministras), nusprendė dėl bendros Europos pozicijos Irako klausimu, nuo kurios po dviejų dienų nukrypo septynios Europos valstybės, - ne esme, bet forma".

G.Schroederis kalbėjo apie "aštuoneto" laišką. "Tai nebuvo mano veiksmai - tai kolegų, pasinaudojusių savo žodžio laisvės teise, kurios aš negaliu kritikuoti, veiksmai. Tačiau akivaizdu, kad jie žino, jog taip elgdamiesi prieštarauja savo užsienio reikalų ministrų pozicijai, galbūt ne tiek esme, jei atidžiai panagrinėsime, kiek forma", - sakė kancleris.

"Tai rodo, kad mes tik pradedame bendrąją Europos užsienio politiką, o Prancūzija ir Vokietija teisingai (daro), jausdamos ypatingą atsakomybę už žengimą šiuo keliu, kuris veda bendrosios Europos užsienio politikos link", - pažymėjo jis.

"Aštuoneto" deklaracija pakirto Prancūzijos ir Vokietijos pastangas suformuoti karo priešininkų stovyklą, Jungtinėms Valstijoms ir Didžiajai Britanijai telkiant savo pajėgas Persijos įlankos regione galimam karui su Iraku, kuris, Vašingtono teigimu, kaupia masinio naikinimo ginklus.

G.Schroederis kalbėjo tuo metu, kai britų ministrui pirmininkui Tony Blairui (Toniui Blerui), pagrindiniam Vašingtono sąjungininkui Irako klausimu, per antradienio susitikimą su Prancūzijos prezidentu Jacques'u Chiracu (Žaku Širaku) nepavyko užsitikrinti prancūzų paramos greitam karui.

Prancūzija, ne taip, kaip Vokietija, neatmetė galimybės prisidėti prie karo ar balsuoti už jį Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryboje. Tačiau praėjusį mėnesį abi šios šalys susitarė glaudžiai koordinuoti savo veiksmus.

Politikos apžvalgininkai nurodo, kad G.Schroederis griežtai prieštaraudamas karui su Iraku atsidūrė pavojingoje padėtyje, nes nebegali atšaukti savo pozicijos nepakenkdamas savo autoritetui pačioje Vokietijoje. Jeigu ši pozicija nebus atšaukta, Vokietija gali likti izoliuota.

Trečiadienį iki 10 Rytų Europos valstybių rengiasi paskelbti deklaraciją, kuria parems JAV siekį nuginkluoti Iraką.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.