aA
JAV gynybos ministerija davė nurodymą "radarų nematomiems" kovos lėktuvams F-117A vykti į rengimosi galimam įsiveržimui į Iraką regioną. Oficialūs kariniai šaltiniai Vašingtone pranešė, jog šie lėktuvai išsiųsti iš karinių oro pajėgų bazės Niu Meksike nežinoma kryptimi. Kiek jų išsiųsta, taip pat nepranešama.
"F-117A Nighthawk" perdislokuoti iš šios bazės pirmą kartą po kai kurių jų dalyvavimo konflikte Kosovo serbų krašte 1999 metais.

Vienas iš šių lėktuvų taip pat bombardavo objektus Irake per karą Persijos įlankoje 1991 metais. Jo taip ir neužfiksavo Irako radarai.

Aukšti JAV administracijos pareigūnai pabrėžia, jog ketina panaudoti karinę jėgą prieš Bagdadą, jeigu jis nesilaikys 1441-osios JT Saugumo Tarybos rezoliucijos.

Sunkiai pastebimas F-117A gali skristi virš priešo radarų stebimos teritorijos dideliu aukščiu. Todėl lakūnas gali geriau orientuotis, lengviau surasti taikinius žemėje dideliu nuotoliu ir užtikrina tikslesnį bombų pataikymą. Skrendant ne kuo žemiausiu aukščiu taip pat galima efektyviau lazeriu nutaikyti savo valdomas bombas.

Pasak žmonių, mačiusių, kaip šis lėktuvo panaudojamas kovai, F-117A paprastai skrenda 6100-7600 m aukščiu, po to nusileidžia iki 600-1525 m, kad galėtų taikliau mėtyti bombas, kurių tikslumas - maždaug 1 metras.

Pirmosios didelės operacijos, kuriose buvo panaudoti F-117A, buvo surengtos per karą Persijos įlankoje 1991 metais. Lėktuvai atliko 1271 skrydį ir numetė 2000 t bombų, nutaikytų lazeriu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.