aA
Lietuvai sėkmingai užbaigus derybas dėl narystės ES, iš esmės keičiasi šalies statusas ir uždaviniai, teigia baigiantis darbą Europos Komisijos Plėtros direktorato Lietuvos poskyrio vadovas Andersas Henrikssonas.
"Derybos baigtos - Lietuvos laukia kokybiškai nauji iššūkiai: referendumas dėl šalies narystės ES bei bendras Sąjungos kūrimas kartu su kitomis senosiomis narėmis ir naujomis pakviestomis valstybėmis", - antradienį susitikęs su užsienio reikalų ministru Antanu Valioniu teigė jis.

Pasak URM pranešimo, susitikimo dalyviai pabrėžė, jog naujas būsimosios ES šalies narės statusas bei po Stojimo sutarties pasirašymo žymiai padidėsiantis informacijos ir priimamų sprendimų srautas pareikalaus dar didesnių visų Lietuvos valstybės institucijų administracinių gebėjimų, atsakomybės bei tiesioginio įsitraukimo į ES reikalus.

Pasak pranešimo, jau balandį daugelis valstybės institucijų turės deleguoti į Briuselį savo atstovus, kuriems teks atstovauti ir ginti Lietuvos interesus.

A.Valionio nuomone, po Stojimo sutarties pasirašymo Lietuvos prezidentas, premjeras, daugelis ministrų ir jiems pavaldžių ekspertų bei Lietuvos nuolatinė atstovybė prie ES taps pagrindiniai ir kasdieniniai Lietuvos derybininkai Briuselyje.

A.Henrikssonas nuo vasario vidurio skiriamas Europos Komisijos direktoriumi Vystymo departamente. Lietuva kartu su devyniomis kitomis kandidatėmis narystės derybas baigė pernai gruodį. Šių metų balandžio 16 dieną derybas baigęs šalių dešimtukas, tarp jų ir Lietuva, Graikijoje pasirašys Stojimo į ES sutartį.

Lietuva ketina tapti visateise ES nare 2004-ųjų metų gegužės 1 dieną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.