aA
Europos Tarybos vyriausiasis komisaras Alvaro Gil-Roblesas (Alvaras Chil-Roblesas) ketina susipažinti, kaip rengiamasi kovo 23 dieną numatytam referendumui dėl Čečėnijos konstitucijos.

"Artimiausiu metu Europos Tarybos komisaras apsilankys Čečėnijoje. Be pasirengimo referendumui, jis ketina susipažinti apskritai su padėtimi respublikoje", - pranešė antradienį spaudos konferencijoje Maskvoje Rusijos prezidento atstovas žmogaus ir piliečių teisėms ir laisvėms užtikrinti Čečėnijoje Abdul Chakimas Sultygovas.

A.Sultygovas, kuris sako teikiantis labai didelę reikšmę A Gil-Robleso vizitui į Čečėniją, pažymėjo tai, kad Europos Tarybos komisaras susitiks ne tik su iniciatyvine grupe referendumui surengti ir Čečėnijos rinkimų komisijos nariais, bet ir su kareiviais.

"Labai svarbu jam parodyti tuos, kurie, rizikuodami gyvybe, gina Europos Tarybos vertybes. Labai svarbu, jog A.Gil-Roblesas sužinos, kad kareiviai taip pat turi problemų, nors jie nerašo apie tai", - sakė A.Sultygovas.

Jis taip pat pažymėjo, jog Europos Tarybos atstovams padėtis Čečėnijoje bus parodyta tokia, kokia yra.

Tuo tarpu Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos (ETPA) pranešėjas Čečėnijos klausimais lordas Frankas Juddas (Frenkas Džadas) pareiškė ketinąs atsistatydinti, jeigu kovą numatytas referendumas dėl Čečėnijos konstitucijos įvyks.

"Jeigu referendumo sumanymas bus įgyvendintas, aš ketinu atsistatydinti", - pareiškė lordas Juddas interviu, kuris antradienį pasirodė savaitraštyje "Moskovskyje novosti".

Lordas Juddas sakė, kad referendumas pavers niekais jo pastangas "skatinti politinį dialogą Čečėnijoje".

Jam kelia nerimą, kad "prieš rengiant referendumą nebuvo mėginama į politinį dialogą įtraukti tą pasipriešinimo dalį, kuri kariauja, nuoširdžiai manydama, kad kariauja už savo tautos nepriklausomybę".

"Atsisakydama tokio dialogo, Rusijos valdžia stumia šiuos žmones į ekstremistų glėbį", - pridūrė ETPA atstovas.

Plėtodamas savo mintį lordas Juddas sakė : "Taikos nebus pasiekta per sumanytą referendumą. Manau, kad tai tik pablogins padėtį".

"Apribojimai gauti informacijos ir laisvai judėti, taip pat itin griežtos saugumo priemonės - rimta kliūtis referendumui, kuris beprasmiškas, jeigu per jį nebus laisvai pareikšta liaudies valia", - sakė lordas Juddas.

Tuo tarpu Rusijos atstovai ne kartą pareiškė nesutinką su lordo Juddo pozicija dėl referendumo Čečėnijoje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.