aA
Valstybinė darbo inspekcija (VDI) nustatė, kad nelaimingas įvykis, per kurį žuvo vienas sostinės Stiklių gatvėje dirbęs darbininkas ir buvo sužalotas jo kolega, įvyko dėl darbdavio kaltės.
stikliai
stikliai
© ELTA
Kaip skelbta anksčiau, sausio 27 dieną sostinės Stiklių gatvėje, vykdant statybos darbus, beveik 5 metrų gylio iškasoje po žemių nuošliauža žuvo vienas darbininkas, kitas buvo sunkiai sužalotas.

Antradienį VDI paskelbė dėl šio įvykio atlikto tyrimo išvadas. Pranešime teigiama, kad darbai Stiklių gatvėje buvo vykdomi be paskyros-leidimo, iškasos sienos nebuvo sutvirtintos skydais ar kitomis priemonėmis, tą dieną darbus turėję vykdyti 8 darbuotojai nebuvo instruktuoti, su jais nepasirašytos darbo sutarys, nebuvo techninės priežiūros, o darbdavys, darbų vykdytojas nebuvo atestuoti.

VDI teigimu, sutartis tarp rangovo - J. Jurgelevičienės įmonės ,,Senamiesčio bokštai" - ir užsakovo nebuvo pasirašyta ir negautas leidimas dirbti tame sklype.

Darbininkai, su kuriais nebuvo pasirašytos darbo sutartys, neteko darbo ir socialinių garantijų - nemokamo gydymo, kompensacijų, žalos atlyginimo. Žuvusiojo artimieji šiuo atveju negaus Draudimo nuo nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų įstatymu numatytos maždaug 80 tūkst. litų pašalpos, o sužeistasis - kompensacijos, nes darbdavys nebuvo jų apdraudęs.

VDI primena, kad nuo šių metų sausio 1 dienos įsigaliojo naujasis Darbo kodeksas, pagal kurį darbuotojų interesams galės atstovauti profesinė sąjunga arba įmonėse renkamos Darbo tarybos, darbuotojų atstovai.

Šiame kodekse numatyti griežtesni reikalavimai dėl terminuotų darbo sutarčių nuolatinio pobūdžio darbams sudarymo, viršvalandinio ir neapskaitomo darbo, neapmokamų atostogų, suminės darbo laiko apskaitos įvedimo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.