aA
Naftos tanklaivis "Stemnica", su Graikijos vėliava plaukęs į Rusijos Primorsko uostą, įstrigo ledo sukaustytoje Suomijos įlankoje.
Kaip pranešė Suomijos televizija, ledlaužio "Kapitonas Sorokinas" lydimą laivą ledo lytys sukaustė sustiprėjus pietų vėjui. Dabar Rusijos teritoriniuose vandenyse esantis tanklaivis laukia antrojo ledlaužio pagalbos.

Tuo tarpu savaitgalį Suomijos premjeras Paavo Lipponenas telefonu mėgino pasikalbėti šiuo klausimu su kolega Rusijoje Michailu Kasjanovu, bet šis buvo išėjęs trumpų atostogų.

Šią savaitę P.Lipponenas ketina aptarti naftos transportavimo Suomijos įlanka saugumo problemas su Europos Komisijos (EK) pirmininku Romano Prodi. Pasak Suomijos premjero, Rusijai negali būti atskirų žaidimo sąlygų, ji privalo jausti atsakomybę dėl naftos transportavimo saugumo.

Anksčiau dėl derybų naftos transportavimo klausimu į EK kreipėsi Suomijos transporto ir ryšių ministras Kimmo Sasi.

Rusija ir Suomija nesutaria dėl tanklaivio "Stemnica" paskirties. Suomių nuomone, tai ne ledo klasės laivas, jis gali plaukioti tik atviruose vandenyse. Tuo tarpu Rusija "Stemnicą" laiko pačios žemiausios ledo klasės laivu. Rusijos pozicijai pritaria ir transnacionalinė kompanija "Cargill", užsakiusi pirmąją tanklaiviu transportuojamą naftos siuntą.

Firmos atstovo spaudai Patriko Adamsono nuomone, laivui ledo klasę suteikė Amerikos laivų klasifikavimo biuras, ir ledlaužio lydimas jis sugeba plaukti esant 40 cm ledui.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.