aA
Lietuvos Katalikų bažnyčia žada dėti visas pastangas, kad šalies gyventojai referendume pasisakytų už Lietuvos narystę Europos Sąjungoje (ES). Tai žurnalistams po pirmadienį vykusio susitikimo su užsienio reikalų ministru Antanu Valioniu sakė kardinolas Audrys Juozas Bačkis.
Europos Sąjunga ir Bažnyčia - karikatūra
Europos Sąjunga ir Bažnyčia - karikatūra
© DELFI
"Bažnyčia yra už ėjimą į Europą. Padėsime žmonėms apsispręsti, kad jie eitų balsuoti", - sakė A.J.Bačkis. Jis pridūrė, kad bažnyčia n egali žmonių "nei priversti, nei įtakoti, nei perkalbėti", tačiau, jo nuomone, gali "tikroje šviesoje" žmonėms pristatyti Europos Sąjungą".

Pasak kardinolo, Katalikų bažnyčia turi padėti žmonėms suprasti, kad referendumas yra svarbus žingsnis, todėl žada prisidėti prie informacijos apie ES skleidimo.

Kardinolas minėjo, jog kol kas nėra aišku, kokia forma Katalikų bažnyčia išsakys savo požiūrį į ES. A .J.Bačkio nuomone, greičiausiai bus išplatintas viešas Lietuvos vyskupų pasisakymas dėl narystės ES, kuris "gali būti bažnyčiose skaitomas".

Visgi A.J.Bačkis pabrėžė, kad "per pamaldas tikrai nebus agituojama". Viešas Katalikų bažnyčios vyskupų pareiškimas dėl ES, anot A.J.Bačkio, turėtų būti priimtas viename iš artimiausių Lietuvos vyskupų susirinkimų.

Savo ruožtu A.Valionis sakė, jog Užsienio reikalų ministerija teiks Katalikų bažnyčiai išsamią informaciją apie derybų rezultatus tam, kad kunigai galėtų pateikti kuo tikslesnę informaciją apie ES. "Mūsų žmonėms reikia pagalvoti, kad mes ne grįžtame į Europą, bet esame tos Europos dalis", - sakė kardinolas.

A.J.Bačkio susitikime su A.Valioniu taip pat buvo aptarta Lietuvos pozicija dėl krikščioniškų vertybių paminėjimo Konvento dėl Europos ateities ruošiamoje būsimojoje ES Konstitucijoje.

Kardinolas minėjo, kad popiežius Jonas - Paulius II pakviestas šį rudenį atvykti į Strasbūre įsikūrusį Europos parlamentą bei išdėstyti savo poziciją. Jis pabrėžė, jog popiežiui ir Katalikų bažnyčiai "rūpi, kad būsimajame Europos konstituciniame akte būtu pažymėtas krikščioniškas Europos paveldas".

Planuojama, kad referendumas dėl Lietuvos narystės ES bus surengtas gegužės 11 dieną. Lietuva visateise ES nare tikisi tapti 2004-aisiais. Lietuvos gyventojų surašymo duomenimis, apie 80 proc. Lietuvos gyventojų save priskiria Romos katalikams.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.