aA
Per tris dienas nuo tranzito į Kaliningradą tvarkos sugriežtinimo, Lietuvos pasieniečiai iš tranzitinių traukinių išsodino 35 su netvarkingais dokumentais keliavusius asmenis.
Pasienis, pasienietis, traukinys
Pasienis, pasienietis, traukinys
© BNS foto
Kaip BNS sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Informacijos analizės grupės vyresnysis specialistas Rokas Pukinskas, per šeštadienį, sekmadienį ir pirmadienį 31 keleivis, vykęs į Kaliningradą, išsodintas Kenos geležinkelio stotyje, 4 iš Kaliningrado srities grįžtantys keleiviai iš traukinio buvo išsodinti Kybartuose.

Paprastai traukiniu važiuoja maždaug 400 keleivių. Daugiausiai - 26 išsodinti keleiviai buvo Rusijos piliečiai, 4 - Baltarusijos, 3 - Ukrainos, po 1 Kazachstano ir Azerbaidžano pilietį.

Keleiviai, kuriems nebuvo leista tęsti kelionės, vyko su kariniais bilietais, kurie nuo vasario 1 dienos yra nepripažįstami kaip kelionės dokumentai, taip pat su neegzistuojančios Sovietų sąjungos pasais, kuriuose nebuvo antspaudo, kad jie yra Rusijos pilietis. Kai kurie žmonės neturėjo tranzitinės Lietuvos vizos.

Nuo vasario 1 dienos Lietuva nepripažįsta Rusijos karinio bilieto kaip tranzito dokumento, nes šis dokumentas nėra numatytas Lietuvos ir Rusijos pernai gruodžio 30 dieną pasirašytame laikinajame susitarime dėl piliečių kelionių tvarkos. Taip pat kelionės dokumentu nebelaikomas vaiko gimimo liudijimas, jeigu vaikas keliauja be tėvų.

Nuo vasario 1 dienos Rusijos piliečiai gali įvažiuoti į Lietuvos teritoriją tik turėdami vieną iš šių dokumentų: Rusijos diplomatinį, tarnybinį arba užsienio pasą, užsienio pasą su SSRS simbolika, esant atžymai apie Rusijos pilietybę, Rusijos vidaus pasą, vidaus pasą su SSRS simbolika, esant atžymai apie Rusijos pilietybę, jūrininko pasą arba specialų sugrįžimo liudijimą, išduodamą kariškiams ir jūreiviams bei asmenims, pametusiems dokumentus.

Pagrindiniai pokyčiai kelionių tvarkoje įvyks liepos 1 dieną, kuomet Rusijos piliečiams bus išduodami vadinamieji supaprastinti kelionės dokumentai, kuriuos gauti bus lengviau ir pigiau, nei vizas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.