aA
Valdančiosios Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininko pavaduotojas Gediminas Kirkilas ragina atsisakyti iniciatyvos surengti referendumą dėl Seimo rinkimų sistemos pakeitimo.
Gediminas Kirkilas
© BNS foto
"Draugiškai kviesčiau Viktorą Uspaskichą atsisakyti savo iniciatyvos .(...) Toks eksperimentas yra labai pavojingas", - pirmadienį Seime pareiškė G.Kirkilas.

Valdančiosios Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) frakcijos narys V.Uspaskichas yra vienas iš iniciatyvinės grupės referendumui surengti narių. Iniciatyvinėje grupėje yra ir daugiau parlamentarų.

V.Uspaskichas vadovauja Verslo darbdavių konfederacijai, kurios atstovai užsiminė apie galimybę prisidėti prie parašų dėl referendumo rinkimo.

Referendumo iniciatoriai siūlo Seimo narius rinkti tik pagal mažoritarinę sistemą, kai vienmandatėse apygardose balsuojama už konkrečius kandidatus.

Pagal tokią sistemą šiuo metu yra renkami 71 Seimo narys. Dar 70 parlamentarų renkami pagal proporcinę sistemą, kai daugiamandatėje apygardoje balsuojama už partijų iškeltus kandidatų sąrašus.

G.Kirkilo teigimu, įvedus tik rinkimus pagal mažoritarinę sistemą per 10-15 metų šalyje susiformuotų dvipartinė sistema, tačiau iki tol tektų išgyventi nestabilumo laikotarpį.

"Per tą laiką Seimas būtų labai nestabilus, margas, būtų sunku suformuoti Vyriausybę. Ar to yra siekiama?", - retoriškai klausė LSDP pirmininko pavaduotojas.

Be to, G.Kirkilas nuogąstauja, jog iniciatyva keisti Seimo rinkimų sistemą gali nukreipti visuomenės dėmesį nuo gegužę planuojamo referendumo dėl šalies stojimo į Europos Sąjungą (ES).

Dabartinė mišri rinkimų sistema, socialdemokrato nuomone, yra "žymiai demokratiškesnė", nes rinkėjai turi teisę balsuoti ne tik už atskirus kandidatus, partijų sąrašus, bet ir reitinguoti į šiuos sąrašus įrašytus kandidatus.

Referendumo iniciatoriai siūlo 71 parlamentą, kaip ir anksčiau, rinkti vienmandatėse apygardose. Be to, nuo kiekvienoje savivaldybėje būtų išrenkama dar po vieną parlamentarą. Iš viso seime būtų 131 parlamentaras.

Lietuvoje šiuo metu yra 60 savivaldybių, tačiau juose esančių rinkėjų skaičius gerokai skiriasi. Pavyzdžiui, Neringos savivaldybė turi per 2 tūkst. rinkėjų, Vilniaus miestas - per 400 tūkst.

G.Kirkilas taip pat kritikavo referendumo iniciatorių siūlymą įtvirtinti parlamentarų atšaukimo tvarką. Jo nuomone, tai neatitinka demokratinių Europos tradicijų bei sumažintų parlamentarų galimybes kontroliuoti vykdomąją valdžią ir biurokratiją.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) praėjusią savaitę gavo prašymą užregistruoti iniciatyvinę grupę referendumui surengti ir išduoti parašų rinkimų lapus. Sprendimą komisija ketina priimti vasario 12 dieną.

Išdavus parašų rinkimo lapus, referendumo iniciatoriai turės ne ilgiau kaip per tris mėnesius surinkti 300 tūkst. rinkimų teisę turinčių piliečių parašų. Nesurinkus tiek parašų, referendumas nebus inicijuojamas.

Savo poziciją dėl referendumo iniciatyvos pirmadienį ketina pareikšti valdančiosios Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) prezidiumas. Savaitgalį NS lyderis Seimo pirmininkas kritiškai įvertino referendumo iniciatyvą. Jo nuomone, dabartinė rinkimų sistema yra "optimali".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.