aA
Irakas stengsis išspręsti likusius neatsakytus klausimus dėl savo branduolinės programos per artimiausią Jungtinių Tautų (JT) inspektorių grupės vadovų vizitą, numatytą ateinantį savaitgalį, sakė sekmadienį Irako monitoringo valdybos vadovas generolas Hussamas Mohammadas Aminas (Husamas Muhamadas Aminas).
H.M.Aminas taip pat sakė, jog nuotraukos, nufotografuotos iš palydovo ir neva rodančios, kad Irakas turi masinio naikinimo ginklų, kurias ketina pateikti Jungtinėms Tautoms trečiadienį JAV valstybės sekretorius Colinas Powellas (Kolinas Pauelas), yra "sufabrikuotos".

Jis sakė, jog JT monitoringo, patikros ir inspekcijų komisijos (UNMOVIC) vadovas Hansas Blixas (Hansas Bliksas) ir Tarptautinės atominės energetikos agentūros vadovas Mohamedas ElBaradei (Mohamedas ElBaradėjus) patvirtino, kad lankysis Bagdade vasario 8-9 dienomis prieš eilinę ataskaitą JT Saugumo Taryboje vasario 14 dieną.

"Mes siekiame išspręsti visus klausimus, likusius neišnagrinėtus

UNMOVIC požiūriu", - sakė H.M.Aminas.

Pasak jo, atnaujinę darbą lapkričio 27 dieną JT inspektoriai jau apžiūrėjo 548 objektus, tarp jų 84, kurie buvo tikrinti anksčiau.

Drauge jis pažymėjo, jog Irako vadovybės negali užtikrinti saugumo šnipinėjimo lėktuvų U-2 skrydžių virš savo teritorijos.

"Kaip mes galime užtikrinti saugumą lėktuvams U-2, kai vyksta toks susipriešinimas. Tai taip sunku", - sakė H.M.Aminas.

Be to, Irako kontrolės valdybos vadovas sakė, jog šalies valdžia negali jėga priversti savo mokslininkų atsiskaityti tarptautiniams inspektoriams, kaip kad to reikalauja karinių inspektorių grupės vadovybė, tačiau pažadėjo, kad sieks juos paskatinti savo noru dalyvauti privačiose apklausose.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.