Šis siūlymas palies visus 55 tūkst. Lietuvos valstybės tarnautojus.

Šiuo metu bazinis valstybės tarnautojų pareiginių algų dydis yra 490 Lt. Skirtingų kategorijų valstybės tarnautojų atlyginimai paskaičiuojami šį dydį sudauginant su konkrečiai kategorijai skirtu koeficientu.

Šis dydis yra tvirtinamas kasmet, tačiau nuo kitų metų nebuvo žadėta jį didinti.

„Aukščiausiai apmokami pareigūnai, kurie jau naudojasi atitinkamomis priemokomis prie savo atlyginimų, žinoma, labai patenkinti galbūt nebus. Aš manau, kad tai yra pateisinama, nes valstybės tarnyboje dirbančiųjų asmenų vidutinis atlyginimas, Statistikos departamento duomenimis, šių metų antrąjį ketvirtį viršija 3100 Lt, tuo tarpu kultūros darbuotojų – 1600 Lt", – po trečiadienio susitikimo su prezidentu Valdu Adamkumi sakė finansų ministras.

Nežinia, kada bus patvirtintas

Prezidentas R. Šadžių pasikvietė aptarti nesurenkamo šių metų biudžeto ir planuojamo kitų metų biudžeto.

„Prezidentui itin didelį rūpestį kelia tai, kad nebesurenkamos biudžeto pajamos. Ekspertai prognozuoja daug didesnį šių metų biudžeto deficitą nei buvo planuota", – po trečiadienio susitikimo žurnalistams sakė prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė.

„Jeigu Valstybė nepradės gyventi taupiau, dar ne vienerius metus nepavyks sudaryti subalansuoto biudžeto, nutols euro įvedimas, kils investuotojų nepasitikėjimas Lietuva", – prezidentą citavo jo atstovė spaudai.

Tuo tarpu su prezidentu susitikęs finansų ministras žurnalistams negalėjo atsakyti, nei kada bus teikiamas kitų metų biudžeto projektas, nei koks – deficitinis, subalansuotas ar perteklinis – jis bus. Jis tvirtino: „biudžeto projektas bus ekonomiškai pagrįstas".

R. Šadžius taip pat žada, kad kitąmet Lietuva vykdys Fiskalinės drausmės įstatymą.

Biudžeto deficitą ir šiemet, ir 2009 m. ketinama dengti skolintais pinigais.

Nesurenkamos planuotos pajamos

DELFI primena, kad šiemet į valstybės biudžetą nesurinkta 152 mln. Lt planuotų pajamų, o rugpjūtį nesurinkta 157 mln. Lt planuotų lėšų. Finansų ministerijos duomenimis, rugpjūtį į biudžetą surinkta 1,271 mlrd. litų, prognozuota surinkti 1,428 mlrd. Lt.

Finansų ministras jau anksčiau yra pripažinęs, kad šiuos metus Lietuva gali baigti su didesniu biudžeto deficitu nei planuota.

Remiantis fiskalinės drausmės įstatymu buvo suplanuota, kad valstybės išlaidos surinktas pajamas turėtų viršyti per 1,1 mlrd. Lt arba 0,5 proc. BVP.

2008 metais į biudžetą planuojama surinkti 25, 571 mlrd. litų, iš jų – 5 ,112 mlrd. litų sudarys ES ir kitos paramos lėšos.

Šių metų biudžetas buvo laikomas ypač optimistiniu ir sunkiai įgyvendinamas.

Lietuva savo konvergencijos programoje yra įsipareigojusi Europos Komisijai neviršyti šios deficito ribos, o 2009 metais yra pasižadėjusi turėti subalansuotą arba netgi perteklinį biudžetą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją