aA
Naujoji sąjunga (socialliberalai), kaip ir daugelis politinių partijų, pirmenybę teikia esamiems parlamentarams, todėl pirmajame sąrašo dešimtuke dabartiniai Seimo nariai užima septynias vietas. Dešimtuką pagardina tik Šiaulių miesto vicemerė, žymaus krepšininko Roberto Javtoko motina Alma Javtokienė, partijos atsakingasis sekretorius Vaidas Pliusnis bei žurnalistas Henrikas Vaitiekūnas.
Antanas Valionis
Antanas Valionis
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Pirmasis partijos dešimtukas atrodo taip:



1. Artūras Paulauskas

2. Algirdas Monkevičius

3. Nijolė Steiblienė

4. Vaclovas Karbauskis

5. Alvydas Sadeckas

6. Vaidas Pliusnis

7. Valerijus Simulik

8. Alvydas Ramanauskas

9. Alma Javtokienė

10. Henrikas Vaitiekūnas

Antrąjį partijos sąrašo dešimtuką pradeda soclibų Kauno skyriaus skyriaus pirmininkas Edvardas Galvanauskas, po jo seka aplinkos viceministras ir Vilniaus skyriaus pirmininkas Raimondas Paliukas, partijos komunikacijos vadovas Marius Ulozas. Aktorės Gražinos aikštytės pavardė įrašyta ties 14-uoju numeriu.

Toliau rikiuojasi Švenčionių rajono meras Vytautas Vigelis, Raseinių rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Ulickas, buvęs Seimo narys, „Litovskij Kurjer“ redaktorius Valerij Tretjakov, eksparlamentaras ir praeityje garsus krepšininkas Gintautas Šivickas, Alytaus rajono savivaldybės administracijos direktorius Aurimas Truncė ir chirurgas Dainius Pavalkis.

Su Naująją sąjunga parlamentaro mandato sieks ir dainininkė Daina Bilevičiūtė. Ji sąraše įrašyta 23 numeriu, jai taip pat skirta ir vienmandatė Vilniaus Senamiesčio rinkimų apygarda.

Socialliberalų sąrašas į daugiamandatę rinkimų apygardą šeštadienį buvo patvirtintas partijos taryboje.

Lietuvoje taikoma mišri rinkimų sistema. Tai reiškia, kad 70 parlamentarų išrenkama vienoje visą Lietuvą apimančioje daugiamandatėje rinkimų apygardoje, o likę 71 – vienmandatėse apygardose. Iš viso Seime yra 141 vieta.

Seimo rinkimai Lietuvoje vyks spalio 12 d.

A.Valionis pasirinko diplomato karjerą

Antanas Valionis
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Į Seimą nežada kandidatuoti vienas Naujosios sąjungos lyderių, buvęs užsienio reikalų ministras Antanas Valionis. Politikas suka atgal į diplomatinę tarnybą, Seimo Užsienio reikalų komitetas (URK) pritarė jo kandidatūrai dirbti ambasadoriumi Latvijoje.

A. Valionis užpernai rengėsi tapti Lietuvos diplomatiniu atstovu Baltarusijoje. Jo kandidatūrai jau buvo pritaręs URK, tačiau po kelių savaičių tokį sprendimą atšaukė. Vėliau A. Valionį buvo pasiūlyta skirti pirmuoju Lietuvos ambasadoriumi Argentinoje, bet URK jo kandidatūrą atmetė.

Kelią grįžti į ambasadorius A. Valioniui užkirto KGB rezervininko šleifas ir Seime svarstytos Liustracijos įstatymo pataisos. Jose buvo numatyti darbo valstybės tarnyboje apribojimai buvusiems KGB rezervininkams. Pagal projektą, į KGB rezervą buvę įrašyti asmenys kurį laiką negalėtų dirbti diplomatinio darbo.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.