aA
Du iš aršiausių Argentinos karinio režimo, dar vadinamo „nešvariuoju karu“, engėjų nuteisti kalėti iki gyvos galvos. 82 m. Antonio Bussis ir 81 Benjaminas Mendezas pasodinti į kalėjimą už buvusio senatoriaus pagrobimą ir nužudymą 1976 m. balandį.
Protestas Argentina
© Scanpix
Šie du generolai buvo viršiausi karinės vyriausybės, valdžiusios šalį aštuntajame ir devintajame dešimtmetyje, nariai. Tuo laikotarpiu buvo nukankinta ir nužudyta daugybė žmonių.

Buvęs vienos provincijos gubernatorius A. Bussis ir generolas B. Mendezas apatiškai išklausė nuosprendį.

B. Mendezas buvo nuteistas kalėti už kitus žmogaus teisių pažeidimus jau rugpjūčio pradžioje. Abiem devintą dešimtį pradėjusiems vyrams gresia daugiau kaltinimų.

Aukų artimieji ir draugai stovėjo teismo salėje, būriavosi lauke, laikė žuvusiųjų nuotraukas. Vieni pritardami šūkavo, kiti verkė.

Netoliese, už eilėmis sustojusių policininkų stovėjo palaikantieji du teisiamuosius. Šiedu teigė nieko nežinantys apie dingusį senatorių, taip pat teigė, kad karinė vyriausybė gynė Argentiną nuo komunistų.

Prireikė 32-ų metų, kol A. Bussiui ir B. Mendezui buvo iškelta baudžiamoji byla. Teisminis procesas prieš juodžiausio Argentinos istorijos laikotarpio nusikaltėlius buvo atnaujintas prieš kelerius metus.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.