aA
Penktadienį, apie 16.30 val. Vilniuje sulaikytas nuo policijos slėpęsis septynis kartus už įvairius nusikaltimus teistas Harius Stakauskas. Vyras įkliuvo Vilniuje policijos pareigūnui patikrinimui sustabdžius lengvąjį automobilį. DELFI žiniomis, ieškomas vyras prisistatė kitu vardu, tačiau pareigūnams pavyko nustatyti jo tapatybę.
Harius Stakauskas
Harius Stakauskas
Vakar Kauno apygardos teisme planuota trijų kaltinamųjų, pernai vasaros pradžioje laikiusių įtampoje keturių šalies rajonų gyventojus, apklausa neįvyko. Į posėdį atvežtas tik Aleksandras Ščerbovas - per neramumus Šakių areštinėje peršautas jo bendras Rolandas Stakauskas tebesigydo, jo vyresnysis brolis Harius buvo ieškomas kelias savaites.

Net neabejojama, kad minėti rugpjūčio 17-osios neramumai buvo susiję su šia byla - teisiamųjų pageidavimu, jos nagrinėjimas pradėtas nuo liudytojų apklausos. Šioms pasibaigus, atėjo kaltinamųjų eilė, tačiau pertraukoje tarp posėdžių teisėjo buvo paprašyta leidimo pervežti suimtuosius į Šakius, kur šie įtariami dviejų automobilių vagystėmis, įvykdytomis tą pačią pernykštę gegužę, kai juos kelias savaites nesėkmingai gaudė sustiprintos šalies policijos pajėgos.

Karti patirtis

Šakių pareigūnai teigia jau planavę vežti iš teismo pasiskolintą trijulę atgal į Kauną, bet įvyko minėti neramumai, per kuriuos pavyko pabėgti tik H.Stakauskui, nors atsidurti laisvėje planavo ir kiti šios bylos kaltinamieji.

Kauno apygardos teisme nagrinėjamoje byloje broliams Stakauskams ir A.Ščerbovui gresia nemažos bausmės. Jie kaltinami pernai per tris gegužės pabaigos birželio pradžios savaites Širvintų, Ukmergės, Jonavos ir Kauno rajonuose įvykdę net 27 nusikaltimus. Tarp gausybės automobilių vagysčių (jie buvo vagiami daryti nusikaltimus, tačiau neturint vairavimo įgūdžių dažnai daužomi) buvo ir kelios žaibiškos vagystės iš parduotuvių.

Vis dėlto šiurpiausia žinant, kad H.Stakauskas ir vėl sėkmingai slapstosi, prisiminti, kad pernai panašiomis aplinkybėmis jis darė su bendrais nusikaltimus kasnakt. Tada buvo pagrobtos dvi paauglės ir įvykdyti du žiaurūs apiplėšimai. Išpuolių serija prasidėjo trečiąją H.Stakausko paleidimo į laisvę savaitę - atlikus prieš kelis metus skirtą bausmę už vagystę. Tai buvo jau septintas nuo 16-os metų reikalų su Temide turinčio H.Stakausko teistumas.

Grumtynės dėl paauglių

16-metė Širvintų gimnazistė buvo įsitempta į automobilį jai grįžtanti iš iškylos prie ežero į močiutės namus. Pagrobėjai buvo įrėmę jai į nugarą revolverį. Paauglė kelias paras vežiota po negyvenamas Ukmergės ir Jonavos rajono sodybas, girdyta degtine bei žaginta. 16-metę išlaisvino Kauno rajono Domeikavos policijos nuovados pareigūnai, paryčiais vykdę prevencinę priemonę prieš vagis iš sodininkų bendrijų. Paauglės pagrobėjai sutiko pareigūnus grįždami iš eilinio nusikaltimo - pavogę paryčiais Vilkijoje automobilį. Stabdomi jie nestojo - prasidėjo gaudynės. Bėgliai nesuvaldė automobilio ir atsidūrė griovyje, tačiau sugebėjo pasprukti, palikę paauglę likimo valiai.

Metais jaunesnę Ukmergės rajono gyventoją nuo panašaus likimo išgelbėjo 20-metis kaimynas. Paauglė buvo pagrobta Siesikų miestelyje - išėjusi vidurnaktį iš šokių vakaro su drauge pasivaikščioti. Nusikaltimo liudytoja tapusi draugė pranešė apie tai aukos motinai. Ši puolė pagalbos į kultūros namus. 20-metis sėdo su draugu į automobilį ir pavijo pagrobtąją, kuri, sprogus nusikaltėlių automobilio padangai, jau buvo tempiama į mišką. Ji išlaisvinta 20-mečiui susigrūmus su paauglę saugoti likusiu vienu iš pagrobėjų - jo bendrai buvo nuėję vogti kito automobilio.

Paryčių košmarai

Vogtu automobiliu tada atvažiuota ir iki Ukmergės rajono Lauzdonių kaime gyvenančių septyniasdešimtmečių namų - neva, kur nors šalikelėje nusnausti po įsibrovimo į rajono vartotojų kooperatyvo parduotuvę Liaušių kaime. Automobiliui užklimpus eita pagalbos į artimiausią namą, tačiau sutuoktiniai nekviestų svečių neįsileido. Šie nusprendė laukti kol prašvis. Apie 5.30 val. namo šeimininkė išsirengė melžti karvę. Tada kaukėta trijulė ir įsibrovė į namą. Lovoje užkluptas šeimininkas buvo talžomas pagaliu ir reikalauta pinigų. Kaip buvo įmestas su žmona į rūsį, pensininkas nepamena - buvo praradęs sąmonę. Į namus grįžusi žmona daužyta kumščiais - išmušti priekiniai dantys, sudaužyta plokštelė. Į rūsį, iš kurio sklido vyro dejonės, ji įmesta užrištomis akimis. Įsibrovėliai užstūmė rūsio duris šaldytuvu ir prileido į patalpą dujų - panaudotas namuose buvęs dujų balionas.

Grobį įsibrovėliai susikrovė į kieme stovėjusį automobilį. Kartu su juo pavogtas ir traktorius. Po poros dienų panašų košmarą išgyveno ir Jonavos rajono Normainių kaime gyvenantys sutuoktiniai. Ir pas juos buvo įsibrauta paryčiais - vyrui išvykus priduoti pieną. Į namą patekta išėmus vieno lango stiklą. Iš kambaryje rastų drabužių įsibrovėliai pasidarė kaukes. Juos aptiko žingsnius svetainėje išgirdusi namo šeimininkė. Moteris, kuriai ant galvos užmestas skuduras, buvo pririšta laidu prie kėdės - reikalauta pinigų. Per grumtynes su namo grįžusiu vyru šiam peiliu sužalota nugara.