aA
Jau rugsėjį Kauno miesto valdžios rūmai eiliniam kauniečiui taps neįveikiami: šį savaitgalį savivaldybėje pradedama montuoti įranga, kuri į jos centrinį pastatą leis patekti tik turintiems specialias elektronines korteles. Leidimų sistemai, eiliniams interesantams aklinai užversiančiai valdžios rūmų duris, įrengti iš savivaldybės administracijos direktoriaus rezervo fondo išleista 100 tūkst. litų.
Kauno savivaldybė
Kauno savivaldybė
© DELFI (P.Garkausko nuotr.)
Tiesa, į "Smetonos laikais" statytus dabartinės Kauno savivaldybės rūmus veda 9 įėjimai. Iš jų 5 "praleis" tik su elektroniniu leidimu. Kitas duris žadama rakinti. Leidimus turės miesto valdžia: politikai, tarnautojai, savivaldybės įmonių vadovai bei žiniasklaida.

Savivaldybės administracijos Bendrųjų reikalų departamento direktoriaus Valentino Markevičiaus tikinimu, tokia sistema reikalinga, kad kauniečiai netrikdytų savivaldybės darbo. Norima juos priversti naudotis tik "vieno langelio" tarnybos paslaugomis ir pakeisti seną įprotį vaikščioti po valdininkų kabinetus.

Pernai miesto savivaldybės priimamajame, "vieno langelio" tarnyboje, kur pateikus prašymą po tam tikro laiko galima atsiimti ir atsakymą, apsilankė daugiau kaip 41 tūkst. interesantų. Tačiau patys tarnautojai tikina, jog ir veikiant tam langeliui kauniečių apsilankymų jų kabinetuose padažnėja. Anot Socialinių reikalų departamento direktoriaus Gedimino Jankaus, kartais tai priklauso nuo oro ar Mėnulio fazių.

Pastabesni kauniečiai juokauja, kad vietos valdžia dirba pagal sistemą "vienas langelis - dešimt stalelių", nes čia pat, prie savivaldybės, esančioje kavinėje neretai galima išvysti "klausimą su prašytoju bederinantį" kokį tarnautoją.

"Opozicijos tikrai neįtikina argumentai, kad leidimai patekti į savivaldybę įvedami kauniečių labui. Jų įvedimas - 100 tūkst. litų. Tai - išmesti biudžeto pinigai. Taip pat, kaip tualetui už 600 tūkstančių. Iš pradžių, nežinau, ar "Sėkmės koalicijos", ar jos pasodintų į valdžią konservatorių iniciatyva, savivaldybės administracija pradėjo atplėšinėti tarybos nariams siunčiamus kauniečių laiškus. Kas gali garantuoti, kad po to mums juos visus perduoda?

Dabar dar ribos žmonėms, kurie valdžiai algas sudeda mokesčius mokėdami, priėjimą prie valdžios. Opozicija tikrai netoleruos tokios, atsiprašant, savivaldos, kuri tik apsunkins žmonių problemų sprendimą", - teigia miesto tarybos narys Kęstutis Mikėnas.

Savivaldybės duomenimis, iš 41 tūkst. "vieno langelio" tarnyboje užregistruotų prašymų patenkinta tik 19 tūkst. Tiek interesantų buvo pakonsultuoti ar gavo jiems reikalingų dokumentų. Tiesa, neretai laukti atsakymų kauniečiams tenka gan ilgai.

Beje, teigiama, kad nuolatiniai leidimai patekti į Kauno miesto valdžios rūmus savivaldybės darbuotojams suteiks ir lengvatų naudotis visuomeniniu transportu. Kai kurie - nemokamai.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.