aA
Artėjantys rinkimai jau pažėrė kuriozų. Neseniai buvęs Vilniaus meras Artūras Zuokas paskambino dabartiniam miesto vadovui Juozui Imbrasui ir pasiūlė solidžią pensiją. Meras dėl to supyko. Skambučių centre partijos lyderis užsakė specialią paslaugą – 40 sekundžių jo balso įrašo klausėsi ne vienas namų telefonu atsiliepęs pensinio amžiaus vilnietis.
Artūras Zuokas
Artūras Zuokas
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
"Laba diena. Su jumis kalba Artūras Zuokas. <...> Jeigu balsuosite už mūsų partiją ir mes nugalėsime, pažadu, kad pasibaigus rinkimams jūsų pensija bus 1500 litų."

Per pokalbį A.Zuokas ne tik kalbėjo apie geresnio gyvenimo Lietuvoje perspektyvas, bet ir žadėjo, kad valdžioje atsidūrus liberalcentristams minimali senatvės pensija bus 1500 litų. Tyčia ar ne, tokią pat pensiją A.Zuoko balsas telefono ragelyje pažadėjo ir politiniam konkurentui liberaldemokratui J.Imbrasui.

Situaciją pavadino anekdotu

Tačiau jei eiliniam pensininkui 1500 litų yra tikra palaima, dabartiniam pensinio amžiaus miesto vadovui, matyt, tai tikras įžeidimas. Todėl pats meras, tokius gandus kalbėdamas su žiniasklaida neigė. J.Imbrasas suskubo tai pavadinti anekdotu.

"Tik skambinėjat ir skambinėjat. Kažkokia nesąmonė, niekas man jokios pensijos nesiūlė. Iš A.Zuoko kišenės man pensijos nereikia", – piktinosi J.Imbrasas.

A.Zuokas neatmetė galimybės, kad toks skambutis galėjo būti. Tuo pačiu metu buvęs meras paneigė gandus, kad pats tapo tokio skambučio iniciatoriumi.

"Gal ir galėjo būti toks skambutis, neneigiu. Tačiau ir patvirtinti 100 proc. negaliu. O gal meras įrašą su mano tikru balsu supainiojo. Aš juk kartais mėgstu paskambinti ir pats. Visko gali būti. Kad ir kaip ten būtų, Skambučių centre paprašėme, kad J.Imbrasui daugiau į namus neskambintų ir pensijos nesiūlytų", – pažadėjo A.Zuokas.

Meras pats pasigyrė?

Liberalcentristų vadovas tvirtino, kad informaciją apie skambutį išplatino pats J.Imbrasas. Meras apie keistą pokalbį telefonu pirmiausia prasitarė susitikęs vieną ligoninės vadovų. Vėliau tą patį patvirtino dar keli šaltiniai.

Skambučių centro atstovai šią informaciją komentuoti atsisakė. O tai, kad namų telefonu atsiliepė pats J.Imbrasas, grynų gryniausias sutapimas, kuriuo nusistebėjo net bendravimo telefonu su tauta iniciatorius A.Zuokas.

"Galėjo juk ir žmona atsiliepti, ne pats meras. Net nežinau, kaip čia taip išėjo", – svarstė buvęs miesto vadovas.

Protingi skambintuvai

Skambintuvai – elektroniniai įrenginiai, kurie automatiškai surenka telefono numerį ir atsiliepus žmogui paleidžia įrašą. Šie įrenginiai netgi gali nustatyti, kada telefono numeris neveikia, kada jis užimtas, kada juo atsiliepia žmogus, o kada – fakso aparatas.

Skambintuvai naudojami įvairiais tikslais – jie gali pranešti apie naują žinutę balso pašto dėžutėje, reklamuoti paslaugas ar net vykdyti apklausą. Jų naudojimas itin paplitęs JAV, kurioje reklaminiai skambučiai yra tapę tokia pačia problema kaip ir interneto šiukšlės.

Tokiu įrenginiu galima paversti ir įprastą kompiuterį su modemu. Reikalinga tik speciali programinė įranga. Tiesa, vadinamieji Skambučių centrai dažniausiai turi kur kas galingesnę įrangą, kuri per valandą gali paskambinti net 100 tūkst. abonentų.

Telefono numerius skambintuvai gali parinkti automatiškai, pavyzdžiui, pradėti nuo numerio 8 600 00 001 ir tęsti iki numerio 8 699 99 999 arba išsirinkti atsitiktinius.

Tačiau jie gali skambinti ir įrašus paleisti tik tam tikriems žmonėms, pavyzdžiui, tik moterims arba tik tam tikro amžiaus žmonėms. Tiesa, tokiu atveju reikia ir duomenų bazės, kurioje būtų pažymėta, kokiam žmogui koks numeris priklauso.

Tokias duomenų bazes kaupia telekomunikacijų bendrovės, tačiau jų viešinimą ir naudojimą reklamos tikslais riboja įstatymas.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

Pigūs, bet nedėvėti

Katės kniaukimas sugraudino ne visus

Vaikai neliks be pietų

„Vilniaus diena“