aA
Po sudegintos kebabinės prie „Berželio parduotuvės“ verslininkas, Turkijos kurdas Ahmet Ince įtikėjo, kad Lietuva ir ypač Tauragė yra valdomos nusikaltėlių. Beveik pusantrų metų kebabų verslu besiverčiančio Turkijos kurdo A. Ince kantrybė baigiasi – rugpjūčio 3 dieną jo kebabinė ar ratų prie „Berželio“ parduotuvės, prieš pat atidarymą, buvo apversta.
Ahmet Ince
Ahmet Ince
Praėjusio trečiadienio ankstų rytą piktadariai, aplieję vagonėlį degiu skysčiu, jį padegė. Turkijos pilietis savo nuostolius įvertino apie 10 tūkstančių litų. A. Ince dėl teroro kaltina buvusį verslo partnerį ir Tauragės „mafijozus“.

Dar vieną kebabinę turkas turi Prezidento gatvėje.

Ant lango - ugnies liežuvių šešėliai

Šalia „Berželio“ parduotuvės gyvenantis Michailas Čeporskis ankstų praėjusio trečiadienio rytą prabudo anksti, apie penktą valandą, ir atkreipė dėmesį į ugnies liežuvių šešėlius ant namo lango (nuo namo iki kebabinės- apie 20 metrų).

„Prišokau prie lango, žiūriu, kad „būda“ (kebabinė-aut.) dega. Žmona iškart paskambino turkui, ir tik po to į gaisrinę. Ugniagesiai atvažiavo greitai, per dešimt minučių. Buvo viena mašina. „Būda“ ne tiek degė, kiek dūmino. Deganti plasmasė spragsėjo“, - prisiminė M. Čeporskis.

Kai prieš beveik mėnesį kebabinė buvo naktį apversta, M. Čeporskis sako nieko tuomet negirdėjęs.

„Man keisčiausia, kad niekas nieko abejais atvejais nematė. Juk parduotuvė dirba naktį (čia visą parą prekiaujama alkoholiu-aut.), prie jos nuolat būriuojasi žmonių, rėkauja, šūkauja, iš mašinų leidžia garsią muziką, mušasi, daužo butelius. Baisu čia gyvent, bet ką darysi“, - skėsčiojo rankomis prie „Berželio“ du metus gyvenantis Michailas.

Problema - buvęs verslo partneris?

Į klausimą, kokie piktadariai terorizuoja jį, Ahmet Ince laužyta lietuvių kalba iškart nurodė: „Problema yra viena – mano buvęs verslo partneris, o dabar konkurentas Ričardas Jancevyčius.“

R. Jancevyčius turi savo kebabines Veterinarijos gatvėje, Tauruose, Šilalėje, Jurbarke, Kaune ir Marijampolėje. A. Ince su R. Jancevyčiumi susipažino Vokietijoje, Berlyne, kur kurdas taip pat vertėsi kebabų verslu.

Lietuvio pakviestas atvažiuoti užsiimti verslu į Lietuvą, Tauragę, A. Ince netruko pasiryžo važiuoti į mažai žinomą šalį. Turką viliojo tauragiškio tvirtinimai, kad kebabų verslu Tauragėje niekas neužsiima, ir kad Lietuva yra Europos Sąjungos narė.

„Abu su Jancevyčiumi pirmiausia atidarėme kebabinę prie „Sodros“ Prezidento gatvėje. Aš investavau savo pinigus, viską dariau, jis tik užregistravo firmą savo vardu. Kai pamačiau, kad jis mane apgaudinėja, nutariau su juo išsiskirt ir imtis verslo savarankiškai. Tada jis man ir pasakė: „Tau nebus vietos Tauragėje“, - lėtai rinkdamas žodžius pasakojo 33-ejų metų turkas.

Nors dėl kebabinės nuvertimo turkas dukart lankėsi policijoje, buvo jau apklaustas ir dėl jos padegimo, kol kas pagalbos iš Tauragės policijos svetimšalis nesusilaukė.

„Nežinau, kaip jūsų policija toleruoja tokią tvarką naktį prie „Berželio“, - stebisi sėkmingai kebabų verslu Vokietijoje užsiėmęs vyras.

Jis jaučiasi nusivylęs Lietuva, Taurage ir vietine policija.

„Turėjau po vieną kebabinę trijuose Vokietijos miestuose-Augsburge, Popenburge, Berlyne-, bet nieko panašaus nebuvo. Ten verslas vyksta civilizuotai. Man baisu galvot, kad Tauragėje iki šio nekliudomi veikia „mafijoziai“, nors Lietuva ir Tauragė-gražus kraštas“, - sako A. Ince.

„Jeigu „mafijoziams“ reikia mano pinigų, tegul ateina-duosiu, bet tegul nedegina. Tikri „mafijoziai“ taip nedirba“, - įsitikinęs vienas iš kelių užsieniečių verslininkų Tauragėje.

Jis įsitikinęs, kad jeigu po išpuolių jis nepasitrauks iš kebabų verslo Tauragėje, bus bandoma susidoroti su juo pačiu.

„Aš – turkas, mane sunku išgąsdint. Bet jeigu atakos prieš mane nesibaigs, o policija nepadės, galbūt grįšiu gyvent į Turkiją. Bet visiems sakysiu, kad Lietuvą ir Tauragę valdo mafija“, - sakė A. Ince.

Jo broliui, kelis mėnesius praleidusiam Tauragėje, miestas nepatiko - jis jau išvyko į Turkiją, o iš jos važiuos į Vokietiją – kur saugiau.

Turkas nepraranda vilties, kad Tauragės policija sugebės nustatyti išpuolių užsakovus ir vykdytojus.

„Vagonėlį (jis man kainavo 20 tūkstančių) vėl atremontuosiu ir vėl bandysiu atidaryt kebabinę prie „Berželio“, - turkas yra užsispyręs. A. Ince turi leidimą dirbti Lietuvoje, taip pat leidimus verslui. Jis kol kas nenusprendė, kaip bandys apsaugoti kebabinę prie „Berželio“. Jo kebabinę prie „Sodros“ saugo „Tausauga“.

Turkas ne viską pasako?

Turintis kebabinių tinklą visoje Lietuvoje R. Jancevyčius tikina, kad turko mesti kaltinimai jam - niekuo nepagrįsti.

„Jam visą laiką atrodo, kad aš jį puolu. Niekada jam negrasinau. Mes metus visai nebendraujame. Kuo aš čia dėtas? Įsitikinęs, kad turkas kenčia dėl savo praeities, ryšių su neaiškiais žmonėmis Vokietijoje ir Lietuvoje. Kai aš jį parsivežiau, mane Saugumo departamento Klaipėdos skyrius gal net penkiskart kvietė dėl jo – saugumiečiai jį įtarė prekyba narkotikais, kontrabanda. Buvau nekart apklaustas dėl jo ir Saugumo departamanto Tauragės apygardos skyriuje“, - sakė R. Jancevyčius.

Anot jo, jis Turkijos piliečiui padėjęs gauti leidimą darbui ir gyvenimui Lietuvoje. Juoda katė tarp dvejų verslo partnerių perbėgo, kai A. Ince, R. Jancevyčiaus teigimu, nuolat dingdavo iš darbo 3-4 dienoms, o kantrybės taurė buvo perpildyta, kad jis nieko nesakęs prapuolė trims savaitėms.

„Prikepdavo „bulkučių“ savaitei į priekį ir dingdavo. Koks gali būt verslas su tokiu žmogumi? Aš nelaikau jo savo konkurentu. Jis man - kaip musė. Paskaičiavau, kad dėl jo verslo mano kebabinės apyvarta Veterinarijos gatvėje sumažėjo 10-15%, o Lietuvos mastu- vos 1%. Tai – menkniekis“, - sakė tauragiškis.

Pasak jo, turkui gali keršyti ir kai kurių kebabinių klienčių vyrai.

„Turkas nuolat lįsdavo prie jų-apkabindavo, tapšnodavo, o tai ne visoms patikdavo“, - sakė R. Jancevyčius.

„Jį visi totaliai mulkina“

Dėl kebabinės padegimo pirmiausia tyrimą pradėjo Tauragės priešgaisrinės tarnybos inspektorius A. Mikašauskas.

Anot jo, atvykus į gaisro vietą, ugnis buvo silpna-daugiausiai kilo dūmai. Ugniagesiai rado aprūkusį plasmasinį indelį su degaus skysčio likučiais.

„Bendravau su A. Ince vokiškai. Man atrodo, kad jį visi totaliai mulkina, nori išvyti iš Tauragės. Jis pažeidžiamas-blogai kalba lietuviškai, neturi ryšių. Mano versijos – nuo R. Jancevyčiaus iki nepatenkintų kaimynų. Tyrimą mes perduodame policijai“, - sakė A. Mikašauskas.

Jis stebisi, kad abejais smurto prieš turko turtą atvejais „Berželio“ pardavėjos niekos nematė ir negirdėjo. Kamera, filmuojanti parduotuvę-neveikianti.

Ne tolerancija, o konkurencija

Dėl išpuolių prieš kitatautį yra formuojamas neigiamas Tauragės ar net visos Lietuvos įvaizdis.

„Nemanau, kad čia kuo nors dėta tolerancija kitataučiams, imigrantams. Nežinau visų smulkmenų, bet galvočiau, kad išpuoliai prieš turką-konkurentų darbas. Šiaip nesu gidėjęs, kad mūsų miste būtų kada nors užpulti kitataučiai.

Aš esu prieš bet kokią diskriminaciją ir netoleranciją“, - sakė rajono meras R. Piečia. Meras sakė asmeniškai pasidomėsiąs išpuolių prieš A. Ince tyrimu.

„Tauragiškių balsas“