aA
Pradėjus rengtis eiliniams Seimo rinkimams, paaiškėjo, kad Kaune pagal normatyvus per mažai rinkėjų gyvena Centro apygardos teritorijoje, todėl teko jos ribas išplėsti kitų apygardų sąskaita.
Balsavimas
Balsavimas
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Ši apygarda per keliolika metų didinama jau trečią kartą. Kitų didesnių pasikeitimų, kaip Eltai aiškino Kauno miesto savivaldybėje sudarytos darbo grupės paramai Seimo rinkimams organizuoti vadovas Valentinas Markevičius, Kaune nenumatoma. Išskyrus išankstinio balsavimo tvarką, kuri šiemet pakeista įstatymu.

Negalintys rinkimuose dalyvauti jų dieną - spalio 12 -ją - balsavimo teise galės pasinaudoti iš anksto, spalio 8-9 dienomis nuo 12 iki 20 valandos. Tačiau jau ne savo pašto skyriuose, bet vienintelėje vietoje - Kauno miesto savivaldybės mažojoje salėje.

Kitas dvi dienas - spalio 10-11-ąją nuo 8 iki 20 val. vyks balsavimas namuose. Pagal miesto Socialinių reikalų skyriaus sudarytą išankstinį sąrašą bus aplankyti neįgalūs, savarankiškai nejudantys kauniečiai - jie balsuos savo namuose. Panašiai balsuos ir ligoninėse besigydantys, globos įstaigose gyvenantys ar įkalinimo įstaigose bausmę atliekantys piliečiai.

Kaune yra aštuonios rinkimų apygardos, kiekvienos iš jų komisijai miesto meras Andrius Kupčinskas asmeniškai delegavo po vieną narį. Jei rinkimuose dalyvaujančios partijos pritrūktų atstovų komisijose, jų vietas užimtų savivaldybės darbuotojai. Komisijos, anot V. Markevičiaus, dirbs su partijomis ir kandidatais.

Netrukus bus pradėti tikslinti iš Gyventojų registro gauti rinkėjų sąrašai. Tačiau vilties, kad pavyks juose ištaisyti visas anksčiau pasitaikiusias klaidas, maža: žmonės migruoja ir ne visada registras gauna duomenų apie jų pasikeitusius adresus.

Iki rinkimų likus mažiau nei 35 dienoms iš Kauno gatvių turės išnykti pastaruoju metu kaip iš gausybės rago pasipylusios kandidatų į Seimo narius reklamos. Ypač jomis dabar nusėtas Taikos prospektas.

Visiems kandidatams, visoms partijoms sąlygos ir formos reklamuotis bus vienodos. Kaune jau gaminami mediniai trišoniai reklaminiai stendai. Reklaminius plakatus bus galima klijuoti tik ant jų, ir niekur kitur. Kiekvienoje rinkimų apylinkėje, priklausomai nuo jos dydžio, stendų bus po vieną ar po du.

Kitose vietose, pavyzdžiui, ant Kaune labai populiarių madoj stulpų, tvorų bei namų sienų atsiradusios rinkimų agitacijos tuoj pat bus šalinamos. Tuo pasirūpins seniūnijų specialistai.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.