aA
Nušalintojo prezidento Rolando Pakso rėmėjas Jurijus Borisovas siekia, kad prezidentas Valdas Adamkus iš jo neatimtų už nuopelnus aviacijai skirto valstybinio apdovanojimo – Dariaus ir Girėno medalio, nes tai padaryti gali tik teismas. Tuo tarpu Prezidentūra įsitikinusi, kad J. Borisovas savo elgesiu pažemino apdovanotojo garbę, todėl ir turėtų netekti medalio.
Jurijus Borisovas
© "Lietuvos žinios"
Rusijos piliečio ieškinį prezidentui Valdui Adamkui ketvirtadienį iš esmės pradėjo nagrinėti Vilniaus miesto trečiasis apylinkės teismas.

J. Borisovas nesutinka su 2006-ųjų gruodžio 22-osios V. Adamkaus dekretu dėl jo išbraukimo iš apdovanotųjų sąrašo. Jam nurodyta grąžinti Dariaus ir Girėno medalį bei dokumentus, tačiau verslininkas atsisakė paklusti šalies vadovui.

Buvusiam R. Pakso bičiuliui atstovaujantis advokatas Vytautas Sirvydis bylą nagrinėjančios teisėjos Eglės Surgailienės dar kartą prašė kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl išaiškinimo, ar V. Adamkaus dekretas neprieštarauja Konstitucijoje įtvirtintiems teisinės valstybės bei teisėtų lūkesčių principams bei aukštesnės galios teisės aktams.

Advokatas tikino, kad Dariaus ir Girėno medalį iš apdovanotojo atimti galima tik teismo sprendimu. „Atsakovas išėjo iš savo kompetencijos ribų", - V. Sirvydžio teigimu, J. Borisovui suteiktas medalis nuo 2003-iųjų nėra valstybinis apdovanojimas, juo apdovanoja susisiekimo arba krašto apsaugos ministras, todėl esą tik ir jie gali atimti apdovanojimą.

Tuo tarpu Prezidentūrai atstovaujantis patarėjas Darius Vilimas teigė, kad prezidentas rėmėsi galutine 2005-ųjų spalio 18-osios Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) nutartimi, kuria J. Borisovui už grasinimus R. Paksui skyrė 10 tūkst. Lt baudą.

„Po Aukščiausiojo Teismo nutarties priėmimo iki medalio atėmimo praėjo daugiau nei vieneri metai, - sakė V. Sirvydis. - Visą tą laiką Prezidentūra nemanė, kad mano atstovaujamasis kaip nors žemino apdovanotojo vardą. Atsirado teisėtas lūkestis, o per tą laiką naujų argumentų, už ką būtų galima atimti apdovanojimą, J. Borisovas nepadarė".

Pasak prezidento patarėjo, įstatyme aiškiai parašyta, kad prezidentui yra suteikta galimybė atimti apdovanojimą.

„Prezidentas, neperžengdamas kompetencijos, įvertinęs, kad asmuo pažemino apdovanotojo vardą, pagrįstai J. Borisovą išbraukė iš apdovanotųjų sąrašo", - D. Vilimas pabrėžė, kad pats nuteisimo faktas yra apdovanotojo vardą žeminanti veika.

Bylą nagrinėjantis teismas savo verdiktą ketina skelbti po dviejų savaičių.

„Tegul jis jį turisi į sveikatą", - taip maždaug prieš metus žurnalistams pareiškė V. Adamkus, kai buvo paklaustas, ką darysiąs, jei J. Borisovas apdovanojimo negrąžins.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.