aA
Ministrų kabinetas nepanoro viešai svarstyti konservatorių lyderio Andriaus Kubiliaus siūlymų, pagal kuriuos ministrai netektų teisės „informuoti visuomenės apie savo veiklą“, mat tai siejama su Vyriausybėje dirbančių politikų reklama. Šis klausimas buvo įtrauktas į trečiadienį vykusio Vyriausybės posėdžio darbotvarkę, tačiau finansų ministras Rimantas Šadžius pabijojo viešumo ir pasiūlė problemą apsvarstyti uždarame pasitarime. „Be transliacijos būtų geriau“, - sakė ministras.
Vyriausybė
Vyriausybė
© DELFI (J.Markevičiaus nuotr.)
Tuo metu susisiekimo ministras Algirdas Butkevičius piktinosi, kam išvis reikia svarstyti kažkieno nuomonę.

Opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderis yra pasiūlęs keisti kai kurias Vyriausybės įstatymo nuostatas – tai yra uždrausti ministrams valstybės biudžeto lėšomis informuoti visuomenę apie savo veiklą. Jo nuomone, apie ministerijos veiklą liaudį gali informuoti ministerijos valstybės sekretorius, tačiau jo platinamoje informacijoje neturėtų būti kalbama apie ministro ar kito politiko veiklą.

Premjeras Gediminas Kirkilas po posėdžio žurnalistams sakė, kad ministrų kabinete vyrauja nuomonė, jog Vyriausybės nariai, kaip ir kitų kategorijų politikai, turi teisę informuoti visuomenę.

Vidaus reikalų ministerija (VRM) Vyriausybei siūlo nepritarti konservatoriaus idėjoms, nes esą ministro veikla yra neatsiejama nuo jo vadovaujamos ministerijos veiklos, todėl ši informacija negali būti viena nuo kitos atribota.

Kaip rašoma VRM siūlyme ministrų kabinetui, pritarus A. Kubiliaus pataisoms problema nebūtų išspręsta, nes informuoti visuomenę tuomet privalės ministrui pavaldus ministerijos valstybės sekretorius ir pateikiamą informaciją vis tiek turės suderinti su ministru.

A. Kubiliaus siūlymai radosi po to, kai praėjusių metų pabaigoje didžiuosiuose šalies dienraščiuose pasirodė skelbimai apie Vyriausybės nuveiktus darbus, o po jais puikavosi premjero ir socialdemokratų lyderio G. Kirkilo pavardė ir parašas, nors už skelbimus buvo sumokėta valstybės biudžeto lėšomis – iš viso apie 270 tūkst. litų.

A3 formato skelbimuose šūkių forma už mokesčių mokėtojų pinigus Vyriausybė gyrėsi savo nuopelnais – suformuotu kitų metų biudžetu, didėjančiu darbo užmokesčiu, parama šeimoms, asfaltuojamais vieškeliais ir pan. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) yra nustačiusi, kad nenuasmenindamas skelbimo G. Kirkilas neįgyvendino visų Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymo reikalavimų, tačiau interesų nesupainiojo.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.